Lakiteleken rendezik meg a Magyar Levéltárak Vezetőinek éves vándorgyűlését

2023. 05. 18., 19:37
A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa éves vándorgyűlésének május 18-a és 20-a között. A Tanács különleges fórumként szolgál a tapasztalatok megosztására, és a jó gyakorlatok elsajátítására, továbbá alapvető cél a levéltárakban folyó munka szakmai támogatása, az új kezdeményezések felkarolása, illetve a szakmai érdekképviselet. A szervezet legfontosabb fóruma az éves vándorgyűlés, amely minden esetben szakmai tudományos konferenciával összekötve kerül megrendezésre.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 42 képet tartalmaz

Az 1994-ben Önkormányzati Levéltárak Tanácsa néven alapított Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa Magyarország egyik meghatározó levéltáros szakmai szervezete. A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a tanács éves vándorgyűlésének május 18-a és 20-a között. A szervezet legfontosabb fóruma az éves vándorgyűlés, amely minden esetben szakmai tudományos konferenciával összekötve kerül megrendezésre. A konferenciát Dr. Cseh Gergő Bendegúz, a tanács elnöke nyitotta meg.

Jelenleg 5 városi levéltár, 7 egyetemi levéltár, 7 egyházi levéltár, 2 szaklevéltár és a Magyar Nemzeti Levéltár taglevéltáraiból 33 intézményvezető, helyettes és gazdasági vezető található a tagok sorában. A Hungarikum Liget Kölcsey Házában a csütörtök délutáni ünnepélyes megnyitón részt vett és felszólalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a rendezvény védnöke.

A Tanács különleges fórumként szolgál a vezetői ismeretekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztására, és jó gyakorlatok elsajátítására, továbbá alapvető cél a levéltárakban folyó munka szakmai támogatása, az új kezdeményezések felkarolása, illetve a szakmai érdekképviselet. Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntötte a résztvevőket.

A mai napon átadták a Bősze Sándor-díjat, amelyet az idei évben Batalka Krisztina, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Levéltárának vezetője, főlevéltáros kapott. A rendezvényen többek között a jelentős magyar vonatkozású iratanyagot őrző Szabadkai Történelmi Levéltár is bemutatkozik. A programnak ez az eleme egy tervszerű sorozat része, amely ismerkedési és közvetlen találkozási lehetőséget nyújt a hazai levéltárvezetők és a határon túli, magyar levéltári iratanyagot is őrző intézmények vezetői közt.