Lányok Napja a Neumann János Egyetemen

2024. 04. 25., 15:39
Tartalmas kerekasztal-beszélgetéssel és izgalmas bemutatókkal várta a középiskolás lányokat a Neumann János Egyetem április 25-én a Lányok Napja elnevezésű program keretében, melyet kilencedik alkalommal rendezett meg az intézmény. A rendezvény célja, hogy a lányok körében is népszerűsítsék a mérnöki és informatikai szakokat. Idén 31 középiskolás diák vett részt a témanapon, akik az ország különböző pontjairól érkeztek az eseményre.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 21 képet tartalmaz

A Lányok Napját évek óta a Nők A Tudományban Egyesület szervezi országosan, az egyetemek mellett különböző nagy cégek is csatlakoznak a kezdeményezésükhöz. A rendezvény célja, hogy a lányok körében is népszerűsítsék a mérnöki, informatikai szakokat. A Lányok Napja alkalmából nagyon sok olyan tevékenységet ismerhetnek meg az érdeklődő középiskolások, amely segíthet a pályaválasztásban. Megtudhatják, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk, ha eredményesen teljesítenek matematikából, informatikából, vagy akár fizikából. Az egyetemek ennek megfelelően mutatják be képzési kínálatukat.

A nap egy családias hangulatú, informatív kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét, melynek résztvevői között egyetemi oktatók, multinacionális cégeknél dolgozó diplomás hölgyek, illetve jelenlegi hallgatók szerepeltek. A tanult szakmájukról, jelenlegi munkahelyükről, motivációikról és elért sikereikről, valamint az egyetemi élettel kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be a jelenlévőknek.

– Egyre jobban látjuk azt, hogy a mai lányok nagyon céltudatosak, nagyon jól választanak akár középiskolát, akár egyetemi szakot is. Tudatosan mennek végig azon az életpályán, amit kiválasztottak maguknak. Ebben ugyanúgy ott van lehetőségként az informatika, az összes mérnöki tudomány: a gépészmérnök, a járműmérnök, a logisztikai mérnöki pálya is
— mondta Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem beiskolázási igazgatója.

Idén 31 középiskolás diák vett részt a rendezvényen, akik az ország számos pontjáról - így Csongrádról, Szentesről, Kecskemétről, Ceglédről, Szolnokról, és Szegedről – érkeztek az intézménybe.

A nap további részében izgalmas laborlátogatások sora várta a résztvevőket. Egy műhelyben például kollaboratív robot főzött kávét a lányoknak, egy másikban az IOS-programozást és az applikációfejlesztést tudták kipróbálni. A műanyagfeldolgozó-műhelyben a fröccsöntés fortélyait leshették el, az additív laborban pedig megnézhették mi mindenre használható a 3D nyomtató.

A képre kattintva galéria nyílik!

A járműlaborban megcsodálhatták a különböző járműveket, amelyeket a hallgatók és az oktatók fejlesztettek, illetve az egyetem járműépítős csapataival is találkozhattak, akik versenyautót és elektromos motort építenek.  A diódalézerközpontban pedig „Lézerek a szépségiparban” című előadáson vehettek részt.

A szervezők egyetemi logóval ellátott bögrével, nyakba akasztható kulcstartóval, tollal, valamint különböző intézményi prospektusokkal kedveskedtek a résztvevőknek, akiket a nap zárásaként frissen sült pogácsával és szendvicsebéddel vendégeltek meg.

Szentgyörgyi Lili