100 milliós pénzmosás: letartóztattak egy szír férfit Kecskeméten

2022. 12. 12., 16:31
Letartóztatták ma délután azt a férfit, akit 100 milliós pénzmosással gyanúsítanak. A 38 éves szír állampolgár még júniusban, a bírósági meghallgatása előtt, Kecskeméten megszökött az őrizetből. A magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező gyanúsítottat Svédországban fogták el, ma pedig már a Nemzeti Adó és Vámhivatal géppisztolyos kommandósai kísérték a Kecskeméti Járásbíróságra, ahol elrendelték a letartóztatását.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 36 képet tartalmaz

A Nemzetközi Bűnügyi együttműködési Központ munkatársai hozták haza szombat éjjel Svédországból azt a 100 milliós pénzmosással gyanúsított szír férfit, aki még júniusban, a bírósági meghallgatása előtt, Kecskeméten megszökött az őrizetből. A járatot a Nemzeti Adó és Vámhivatal géppisztolyos kommandósai várták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Merkúr bevetési egysége a szökevényt a legveszélyesebb bűnözőknek kijáró biztonsági intézkedések mellett vette át és vitte vissza a kecskeméti fogdába.

A magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, 38 éves szír állampolgár ellen pénzmosás miatt folyik büntetőeljárás. A NAV gyanúja szerint bűncselekményből származó, zárjegy nélküli cigarettát, vágott dohányt és elektromos cigarettát adott el azóta szintén letartóztatásban lévő bűntársainak.

– A nyomozás során eddig több mint 60 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát, több mint 60 kiló vágott dohányt, valamint kétezer Elf bart foglaltunk le. Ebben az ügyben a szír férfi a nyomozás adatai szerint egy Bács-Kiskun megyei, illetve egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi részére szállította az illegális cigarettát
— mondta Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense

A férfi ellen a pénzmosás mellett fogolyszökés miatt is eljárás indul. A pénzügyőrök hétfő délután előállították a kecskeméti bíróságra, mert vele szemben a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését kezdeményezte a járási ügyészség.

– Szökése miatt, a terhére rótt kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény szervezett elkövetésére - figyelemmel a jelenlétének biztosítása - az eljárás jogellenes befolyásolásának megakadályozása érdekében, valamint a bűnismétlés veszélye miatt, a szír férfi letartóztatását indítványozta - hangsúlyozta Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

Meghallgatása után a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzés kihirdetése után a szír férfit azonnal átvitték a szomszédban lévő büntetés-végrehajtási intézetbe. Itt azonnal magas biztonsági kockázatúnak minősítik és szigorú őrzési fokozatba teszik, hogy szökésről ne is álmodhasson.