Karinthy és Babits a magyarérettségin - a Refiben jártunk

2024. 05. 06., 10:58
Az írásbeli érettségik pénteken már megkezdődtek országszerte a nemzetiségi nyelvekkel, a többségnek azonban hétfő reggel indult a nagy megmérettetés magyar nyelv és irodalomból. Az idei érettségi különösen izgalmas, hiszen ettől az évtől lépnek életbe az új feladattípusok több tantárgyból is. Hétfő reggel a Kecskeméti Református Gimnáziumban jártunk.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

A diákok a könyv születéséről kaptak egy szöveget a középszintű magyarérettségi első felében. A tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást értelmezniük kellett az érettségizőknek, és a szöveghez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezután egy irodalmi tesztet kellett kitölteniük, amelyben többek között Szophoklész Antigonéja és Ady Endre is szerepelt. Erre összesen 90 percük volt. Ezután kapták meg a feladatlap második felét, amelyben Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját vagy Babits Mihály ars poeticáját kellett elemezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségin. A diákok két és fél órát kaptak az esszé megírására.

Huber László, a Refi magyartanára a feladatsor fő változásai közül kiemelte, hogy eltűnt a gyakorlati szövegalkotás, helyébe egy főleg lexikai tudást számonkérő irodalmi feladatlap lépett. Emellett több új szerző is bekerült az anyagba, így például Wass Albert és Herczeg Ferenc, ezzel pedig duzzadt a tananyag. Így nincs könnyű dolga a diákoknak. A változtatásokat mindenesetre már négy éve bejelentették, így elegendő idő állt rendelkezésre a felkészülésre. A diákok az idei évtől irodalmi szöveggyűjteményt is használhatnak a vizsgán.

Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója kérdésünkre elmondta: idén 109 végzős diákjuk érettségizik. Ami a magyart illeti 108-an tesznek középszintű, és mindössze 1 diák emeltszintű érettségit. Ennek a hátterében a felsőoktatási felvételi rendszer megváltozása állhat, nevezetesen, hogy minden egyetem maga dönt arról, mire és mennyi plusz pontot ad, ide értve az emeltszintű érettségiket is. Az emeltszintű magyar érettségit pedig viszonylag kevés helyen díjazzák pontokkal, a diákok ezért inkább olyan tárgyakból vállalják be ezt a kihívást, amelyeket több felsőfokú intézmény is pluszpontokkal ismer el.

Az érettségi kedden a matematikával, szerdán a történelemmel folytatódik országszerte.

A kecskeméti Refiben készített anyagunk a KTV hétfő esti híradójában lesz látható, továbbá egy bővebb, diákokat is megszólaltató összeállítást láthatnak hétfő esti Kiemelő magazinunkban.