Magyarországon, Erdélyben, Amerikában és Kanadában is vetítik a KTV filmjét

2023. 03. 13., 16:19
Erdélyben, Amerikában és Kanadában is vetítik a kecskeméti kardvívás történetét bemutató filmet. A sorozatvetítésre a közelgő Március 15-e adott alkalmat. A dokumentumfilmet Máday Norbert könyve alapján, a Kecskeméti Televízió gyártásában rendezte meg kollégánk, Molnár H. Boglárka, producere Bán János, a vezetőoperatőr és vágó pedig Bárány István volt.

Budapesten március 10-én a Kálvin János Református Idősek Otthonában már megnézhették a filmet. Székelyudvarhelyen március 13-án, 14-én és 15-én vetítik a dr. Palló Imre Művészeti Líceumban. Március 15-én a fővárosban, az Art's Harmony Stúdió Színházban lehet megtekinteni a filmet.

A Kecskeméti Kardok 2019-es vetítése az Otthon Moziban

A Kecskeméti Kardokat a következő napokban a székelyföldi Orbaiteleken, Nagyváradon és Mosonmagyaróváron is lejátsszák. Mindezen túlmenően pedig Szilágyzoványon, Los Angelesben és a kanadai Calgary-ben is levetítik a KTV filmjét. Ezen időpontok még szervezés alatt állnak.

Molnár H. Boglárka rendező és Máday Norbert szerző

A 48 perces vetítővászonra készített változat 1842-től követi nyomon a kecskeméti vívás történetét, sorra veszi a mesterek életét és eredményeit. Többek közt bemutatja Muraközy János vívómestert, aki még magát Jókai Mórt is oktatta, Bánfai Bach Jenőt, valamint Gaál Tibort.

Bán János producer

A nézők megismerhetik a világháború előtti vívóélet sajátosságait és szellemi hagyatékát. A Kecskeméti Kardokat filmjét elismerő oklevéllel díjazták, 2020-ban, a 11. Bujtor István Filmfesztiválon. A döntőbe összesen száz filmet válogattak be; a Kecskeméti Kardok és az Egy felépített élet című alkotások a dokumentumfilm kategória 21 filmet felvonultató mezőnyében mérettettek meg.