Országosan is egyre elismertebb a Kecskeméti Vadaskert

2023. 04. 20., 15:03
Hagyományos tavaszi szakmai bejáráson mutatta be terveit és eredményeit a Kecskeméti Vadaskert csütörtökön délelőtt. A kötetlen hangulatú sétára meghívták az alapító önkormányzat, a társzervek, partnereik, valamint a média képviselőit is. Mint kiderült, idén szeretnék elérni a 120 ezres látogatószámot, mindent meg is tesznek ennek érdekében.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 36 képet tartalmaz

Dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke a bejárás előtt elmondta, három fontos stratégiai célt tűztek ki maguk elé nyolc évvel ezelőtt. Az egyik az volt, hogy bemutassák a Kárpát-medence honos állatait, valamint az öt földrész meghatározó fajait. A másik fontos szempont az volt számukra, hogy az állatkert családbarát munkahely legyen. (Ezt a tavalyi évben is díjjal ismerték el.) Emellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vadaskert egy közösségi térré, a családok találkozási pontjává váljon. Ezért is szerveznek számos programot a látogatók számára.

A kuratórium elnöke elmondta, hogy a pandémia szorításában, majd az ukrajnai háború fenyegetése miatt át kellett gondolniuk a vadaskert jövőjét, így ezek az alap célkitűzések kiegészültek a fenntartható működés biztosításával.

– Számunkra a fenntarthatóság szakmai, gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos. Nem gondoljuk, hogy hatalmas beruházásokat kell végrehajtanunk, hogy még több ritka állatfajt mutathassunk be, ennél fontosabb, hogy a családoknak a lehető legnagyobb élményt nyújtsuk. Ezzel erősítjük a helyi identitást is
– hangsúlyozta dr. Brúszel László.

Mindezeknek köszönhetően a Kecskeméti Vadaskert mára a régió fontos intézménye, a megye leglátogatottabb közgyűjteménye lett, tavaly 115 ezer látogatót köszönthettek, amiért nagyon meg kellett dolgozniuk – jegyezte meg az elnök.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója az elmúlt időszak szakmai elismeréseiről beszélt a bejáráson. Kifejtette, bár a legkisebb állatkert a kecskeméti, országosan szakmailag már a középmezőny fölött van. Erről tanúskodik az is, hogy komoly szakmai rendezvényeknek adhattak otthont az elmúlt években. Az állatorvosi konferencia egyik napját is itt rendezték meg, de a zoopedagógiai konferencia egyik napjának helyszíne is itt lehetett. Emellett egyre több együttműködő partnere van az intézménynek.

– Szakmai fejlődésünk töretlen, ennek egyik mutatója, hogy több mint 700 állatot mentettünk meg az elmúlt évben, míg a nálunk jóval nagyobb Fővárosi Állatkert kétezer körülit – emelte ki Tokovics Tamás.

Az igazgató elmondta, hogy egyre több rendhagyó órát tartanak a vadaskertben, kollégáik pedig az iskolákba is rendszeresen kijárnak foglalkozásokra. Tokovics Tamás külön köszönetet mondott munkatársainak, akik szívvel-lélekkel dolgoznak az állatokért, a legszélsőségesebb, olykor veszélyes körülmények között.

Zomboryné Polyák Irén, a vadaskert szakmai vezetője elmondta, jó gazda módjára mindent megtesznek azért, hogy a vadaskert lakói jól érezzék magukat. A látogatók is azért járnak szívesen hozzájuk, mert boldog, jó kondícióban lévő állatok életét figyelhetik meg.

A szakmai bevetető után körbejárhatták a vendégek az állatkertet, megismerhették a legújabb lakókat, és hallhattak a tervezett fejlesztésekről, átalakításokról is. Tokovics Tamás igazgató kérdésünkre elmondta, nem csak a kifutók, új házak kialakítását tűzték ki maguk elé, hogy minél komfortosabban érezhessék magukat állataik, de programjaikat is bővítenék.

Azt is elárulta, hosszú távon az a cél, hogy ne a kecskeméti legyen a legkisebb állatkert, tehát a területi bővítés is napirenden van.

– Bízunk abban, hogy a Kecskeméti Vadaskert is felzárkózhat majd azok állatkertek sorába, amelyek több százmilliós, milliárdos fejlesztéseket hajtanak végre – tette hozzá az igazgató.

120 milliós jegybevétel

A Kecskeméti Vadaskert jelenleg százmilliós önkormányzati támogatásból és mintegy 120 milliós jegybevételből biztosítja működéséi feltételeit. A fejlesztésekre így csak pályázati forrásokból, plusz támogatásokból van lehetőségük.