Márton napi felvonulás Kecskeméten

2023. 11. 10., 19:32
Évtizedes hagyomány, hogy Szent Márton napján lampionos felvonulást szervez a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat Kecskeméten. A péntek délutáni rendezvényen különleges előadásokkal emlékeztek meg Szent Mártonról. A gyermekek kézzel készített lámpásaikkal vonultak a Bajor Étterem előtt.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 35 képet tartalmaz

Németországban nagy kultusza van a Szent Márton nap megünneplésének, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat pedig igyekszik ápolni ezt a hagyományt Kecskeméten. Több mint egy évtizede minden alkalommal megrendezik az ünnepi lampionos felvonulást.

Neuendorfné Rózsa, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta a mai nap, nemcsak Szent Márton ünnepe miatt volt fontos, hanem azért is, mert Németországban november 11-én 11 óra 11 perckor veszi kezdetét a farsang időszak.

Ezután a résztvevők idén is megemlékeztek a szegények, katonák, koldusok, ló- és lúdtartók, szabók és borászok védőszentjéről. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola nemzetiségi osztályai közül egy árnyjátékkal és egy verssel emlékeztek meg Márton napjáról. A hagyományoknak megfelelően a végén forró teával, libazsíros kenyérrel és a fornetti támogatásával péksütemények vártak a gyerekekre és szüleikre.