Megalakult a Neumann János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolája

2023. 07. 26., 20:17
Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Neumann János Egyetem. A Magyar Akkreditációs Bizottság határozatával 2023. június 30-án megalakult az intézmény Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolája. Mivel a Neumann János Egyetem alkalmazott tudományok egyeteme státusszal rendelkezik, különösen nagy jelentősége van a doktori iskolának, hiszen mind az oktatók és kutatók, mind a hallgatók számára biztosítja a tudományos fokozatszerzés, a szakmai előmenetel és a tudományos karrier lehetőségét. A részletekről dr. Fülöp Tamást, az egytetem rektorát kérdeztük.

– Büszke vagyok arra, hogy egyhangú volt a MAB plénumának döntése. Ami azt jelenti, hogy nagyon erős támogatottságot kapott a Neumann János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolája. Elismerték előkészítő munkánkat. Úgy gondolom, hogy sikerült valóban egy nemzetközi szinten is minőségi, a minőségbiztosításnak a struktúráját, működési elveit is magába integráló szabályzatrendszert, működési feltételeket kialakítanunk, ami egyértelművé tette ezt a támogatást.

– Milyen előkészítő munkával sikerült elindítani a doktori iskolát?

– Ez a folyamat egy több mint egyéves előkészítő munka eredménye, hiszen komoly minőségbiztosítási, illetve infrastrukturális feltételrendszernek kellett megfelelnünk. Tíz törzstagból áll doktori iskolánk, az ő professzori tudományos munkájuk elismerésével, vonzerejével tud valóban erős lenni a doktori képzés. Az ő megérkezésükkel egyetemünk publikációs tevékenysége is jelentős mértékben nőtt, és növekszik a következő időszakban is. Az Infoparkban alakítottunk ki egy budapesti képzési helyszínt, itt tudtuk biztosítani a doktorandusz hallgatók képzéséhez szükséges kutatási és infrastrukturális feltételeket. Ez magába foglalja a számítástechnikai infrastruktúrát az adatbázis előfizetésekkel, a különböző kutatási, támogatási eszközöket, az oktatási adminisztrációt, a nyilvántartást, a konzultációs helyiségeket, a professzori irodákat, amelyek szintén elengedhetetlenek a működésünkhöz.

– Ha elkészül a CAMPUS újabb üteme, Kecskeméten folytatódhat a doktori képzés?

– A jelenlegi működési engedélyünk budapesti helyszínre, gazdálkodás- és szervezéstudományi területre vonatkozik, de a jövőben szeretnénk a jelenlegi kereteket bővíteni, továbbfejleszteni. Távlati célként tűztük ki egy multidiszciplináris doktori iskola létrehozását. Látva a piaci igényeket, feltételeket, a versenytársakat, mindenképpen indokolt volt, hogy első körben budapesti képzési helyszínt alakítsunk ki. Természetesen a következő időszaknak az a feladata, hogy a műszaki, informatikai, agrár területek bevonásával továbbfejlesszük a doktori iskolánkat.

– Mit jelent az egyetem számára a Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola elindulása?

– Óriási jelentősége van egyrészt amiatt, mert hallgatóink, kutatóink számára nagyon erős motivációval bír, hisz a doktori képzés a felsőoktatás legmagasabb szintjét jelenti. Az alapképzésre, mesterképzésre épülhet rá a doktori iskola, illetve egy habilitációs bizottsággal a habilitációs cím megszerzése. Így hallgatónk számára egy teljes karrierutat tudunk biztosítani. Ha valaki itt kezdi meg tanulmányait, akkor akár mesterképzési szakokon, később pedig a doktori szakokon a legmagasabb felsőoktatási szintet tudja elérni. Mindenképp ösztönzőleg hat kutatóink számára is, hisz egyre több kutatót szeretnénk bevonni a doktori iskola programjába témakiírásokkal, közös publikációkkal, nemzetközi megjelenéssel. Ez a következő időszak fontos célja. Nagyon komoly lehetőséget látunk a nemzetközi felsőoktatási térben való megjelenésre is, hiszen külföldi hallgatókat is várunk majd a doktori képzésekre.

Az egyetem doktori iskolájával növelhetjük tudományos teljesítményünket. A képzésben különös hangsúlyt kap a körforgásos gazdaság, a fenntartható fejlődés, a digitalizáció, az ellátási lánc menedzsment. Ezen felül kiemelt terület még a nemzetközi gazdálkodás, pénzügy, valamint a vezetés és szervezés. A végzett hallgatók innovatív tudásuknak köszönhetően vezetőként, illetve vállalkozóként is sikeresek lehetnek. Igyekszünk olyan kurrens témákat is kiajánlani, ami nemzetközi szinten is kitekintést nyújt az intézmény számára.

– Meddig lehet jelentkezni a doktori képzésre?

– Megkaptuk a működési engedélyt a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságtól és az Oktatási Hivataltól, vagyis a pótfelvételi kampányban már részt tudunk venni. Ez azt jelenti, hogy augusztus 15-e a jelentkezési határidő. Nagyon fontos, hogy 18 fő részére államilag finanszírozott doktorandusz képzési lehetőséget kaptunk. Emellett önköltséges formában is várjuk a hallgatókat a Neumann János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola doktori képzésére, amely 2023 szeptemberében indul.