Megelőzési Mozaik a fiatalokért

2023. 09. 21., 14:26
Megelőzési Mozaik címmel háromnapos rendezvényt szervezett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az esemény nyitónapját ma tartották a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban, ahol előadások és workshopok várták a rendőrség szakembereit.
A galéria 16 képet tartalmaz

Háromnapos rendezvényt szervezett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban, melynek ma (csütörtökön) tartották az első napját. A nyitóesemény házigazdája dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense volt, akinek nevéhez fűződik a Police Café magyarországi meghonosítása. A módszeré, mely kötetlen formát biztosít komoly szakmai beszélgetések számára. Ahol az ország különböző részeiről érkező szakemberek osztják meg tudásukat, tapasztalatukat egymással, adott téma köré építve. Így történt ez a mai napon is, amikor három előadást követően workshopokon vettek részt a rendőrség szakemberei.

A szakmai nap nyitányaként dr. Gulyás Zsolt vármegyei rendőr-főkapitány átvette a Vándor workshop vándorserleget, melynek a zuglói ötletgazdák után az általa vezetett szervezet lesz a tulajdonosa egy éven át. Ez feladatokkal és kötelezettségekkel jár. A szervező feladata ugyanis, hogy olyan szakmai programokat szervezzen ezalatt az idő alatt, ami aktuális témákat érint. Ez pedig a bűnmegelőzés, középpontban a gyerekekkel, a fiatalokkal. Elhangzott, ők azok, akik a legsérülékenyebbek, akik a legnagyobb veszélyben vannak. Akikből könnyen lehetnek áldozatok, de akár elkövetőivé is válhatnak a bűncselekményeknek. De hogy jutnak el idáig? Minden felelősen gondolkodó szülőben felmerül a gyermeknevelés kapcsán, hogy jól csinálja-e.

- Nincs rá recept, nincsen rá iskola. Nincs olyan, hogy az ember egy egyetemre beiratkozik, és kap egy diplomát, amire rá van írva, hogy „Kiváló szülő”. Ilyen nincsen. Ezt mindannyiunknak magunknak kell kialakítani azokból a tudásokból, amit hordozunk magunkban, amit a saját szüleinktől kaptunk, a környezetből tanultunk. És sokszor elgondolkozunk azon, milyen jó lett volna más emberektől tanácsot kérni arról, mit, hogyan lehetett volna jól csinálni 
— mondta dr. Gulyás Zsolt, Bács-Kiskun Vármegye rendőr-főkapitánya.

A szülők felelőssége mellett, azon túl, ugyanis nagyon a megelőzés, ehhez pedig elengedhetetlen a különböző területeken élő szakemberek munkája, akiknek fejlődését nagyban segítik a rendszeres találkozások. Az előadásokon és workshopokon elhangzottakat ugyanis a résztvevők magukkal viszik, megosztják munkatársaikkal, és együtt, összefogva tudnak tenni ezért a korosztályért.

A háromnapos esemény pénteken folytatódik, a program főszereplői a gyerekek lesznek, akik tanulságos, olykor megdöbbentő színházi előadásokat látnak majd, a zárónapon, szombaton, pedig a családi nappal kapcsolódnak a MetroPOLICE Filmfesztivál programsorozatához a rendőrség szakemberei.