Megjelent a legújabb Gazdasági Ablak

2024. 04. 03., 20:14
Kanadai-magyar, illetve holland-magyar üzleti fórumról is szó esik a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara aktuális tevékenységét bemutató Gazdasági Ablak legújabb, szerda este bemutatott adásában, melynek harmadik témája az átalányadózó egyéni vállalkozók számára nemrég tartott adószakmai nap.

Miért éppen Kanada? - Kanadai-magyar üzleti fórum címmel szervezett március 19-én üzleti találkozót a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kanada nagykövetségével, a kanadai piac iránt érdeklődő, vagy a már ott jelen lévő, de üzleti kapcsolatait bővíteni kívánó vállalkozásoknak.

27 vármegyei vállalkozás képviselője vett részt a konzultáción. Az üzleti fórum elsődleges célja az volt, hogy segítse a magyar, ezen belül a vármegyei vállalkozásokat. Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke miután köszöntötte a résztvevő vállalkozások képviselőit és a szakmai előadókat, ismertette: nagyon fontos a különböző országokkal való kapcsolatok kialakítása és erősítése.

Az a küldetése a kamarának, hogy az üzletet, a vállalkozások és gazdaság üzleti kapcsolatait fejlessze. Ennek nagyon fontos része a külországokkal való kapcsolatok: export, import, befektetések. Az itt lévő kollégák, a kanadai nagykövetség gazdasági szakemberei pont ezt a célt határozták meg a maguk részéről is
— fogalmazott Gaál József.

Kanada nagykövetségének ideiglenes ügyvivője tartott elsőként előadást, melyből többek között kiderült az is, hogy Kanada a 15. legnagyobb befektető Magyarországon, és az is, hogy a kereskedelmi kapcsolat virágzik Magyarország és Kanada között.

Három éve élek Magyarországon, amire rájöttem, hogy nem csak Budapest Magyarország, hanem Budapesten kívül is van élet, üzleti lehetőségek, ezért vagyunk itt. 27 vállalkozás van jelen, akik érdeklődnek a kanadai üzleti lehetőségek iránt. Megnézhetjük most, milyen lehetőségek elérhetőek a magyar és a kanadai vállalkozások számára
— mondta Francis Uy, Kanada kereskedelmi tanácsosa, Kanada nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Hozzátette: egy friss statisztika alapján a kanadai export stagnál, a magyar export egyre jobban növekszik. Elsősorban olyan városokat keresnek fel hazánkban, ahol a kereskedelem jelentős, ilyen Kecskemét is, keresve az együttműködési lehetőségeket.

A keddi találkozón a kanadai-magyar kereskedelmi kapcsolatokról, az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról a CETA-ról, és a nagykövetség kereskedelmi tanácsosának küldetésről és feladatairól konzultáltak, tanultak a szakemberek.

Adószakmai napot tartottak az átalányadózó egyéni vállalkozók számára március 21-én, csütörtökön a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Az átalányadózó egyéni vállalkozók szja-, járulék- és szocho-kötelezettsége 2024-ben című rendezvényen - mely online is követhető volt - Horváthné Huszka Bernadett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tájékoztatási Igazgatósága Dél-alföldi Tájékoztatási Osztályának szakértője nyújtott információkat az érdeklődők számára. Kitért többek között a göngyölítési módszerre, a kieső idők miatti arányosításra, és kiderült az is, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe az átalányadózó egyéni vállalkozók.

Átfogó ismereteket nyújtott a személyi jövedelemadózásról, kitérve arra, milyen esetekben lehet az átalányadózást választani, és hogyan lehet átalányadózásra vagy arról áttérni.

Fontos témaként foglalkozott előadásában a szüneteltetés alatt érkező bevételek kezeléséről, ennek szabályai ugyanis tavaly megváltoztak. Említést tett arról is, hogyan kell eljárni akkor, ha év közben esik ki valaki az átalányadózásból, és kénytelen az év elejéig visszamenőleg áttérni a vállalkozói személyi jövedelemadózásra. Részletesen ismertette a járulék és a szociális hozzájárulási adó szabályait, külön szólva a göngyölítés módszeréről, amit tavaly vezettek be.

Hallhattak az érdeklődők a kieső idők miatti arányosítás szabályairól is. Mint elhangzott, kieső időként kétfajta idő ismert. Nem mindegy, hogy a biztosítás szünetel, vagy a járulékfizetés alól mentesül a vállalkozó. A biztosítás szünetelése ugyanis befolyásolja, hogy a negyedévre jutó göngyölített járulékalapot, egybe, kettőbe vagy háromba osszuk. Emellett azt is befolyásolhatja, hogy egy hónapon belül kell-e arányosítani a 30 napos szabály segítségével. A járulékfizetés alól mentes időszak viszont kizárólag a hónapon belüli osztószámban játszik szerepet – hívta fel rá a figyelmet Horváthné Huszka Bernadett.

Szó esett a különböző kedvezmények figyelembevételéről is. Az átalányadózók mindhárom adónemben élhetnek kedvezményekkel. Szja adóalap kedvezménnyel értelemszerűen csak akkor, ha van szja-val terhelt adóalapjuk. Járulékkedvezménnyel akkor élhetnek, ha van járulékuk, illetve a családi kedvezmény adórészét elhasználták. A szocho esetében pedig a megváltozott munkaképességűek kedvezményével élhetnek a vállalkozók, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Tavaly kétszer is változott a családi kedvezmények számítása, így erről is részletesen beszámolt a NAV szakértője. Mint elhangzott, kétféleképpen lehet igénybe venni a kedvezményeket: úgymond „előlegként” a járulékbevallásban, másrészt az év végi személyi jövedelemadó bevallásban egyben lehet igényelni.

A 23SZJA és a 2458 bevallások kitöltéséhez is segítséget nyújtott az előadó, különböző eseteket taglalva. Rátért arra, milyen bevallásokat kell benyújtani, milyen nyomtatványok szükségesek hozzá, kell-e és ha igen, hogyan kell számolni a járulék és szocho alapot, hogyan kell a kieső időkkel számolni.

A gyakorlatorientált, számításokkal, táblázatokkal alátámasztott előadás végén a résztvevők is feltehették kérdéseiket, egyéni esetekhez is segítséget nyújtott a szakértő.

A holland piac iránt érdeklődő vállalkozásoknak kedvezett a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara március 27-i, délelőtti eseménye. A Holland–magyar üzleti fórum címmel szervezett tájékoztatóval egybekötött konzultáción jelen volt a Holland Királyság Nagykövetségének magyarországi nagykövete és képviseltette magát a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara is.

Az iparkamara székházában megtartott üzleti találkozóra előzetes regisztrációt követően várták a holland piac iránt érdeklődő, illetve a piacon már részt vevő vagy oda készülő vállalkozások képviselőit.

Témái között szerepelt a fenntartható mobilitás a smart logisztikában, a körforgásos gazdaság, a klíma és energia, valamint a mezőgazdaság. A konzultáció fő célja az üzleti kapcsolatépítés volt.

A magyar egy nyitott gazdaság, a Bács-Kiskun megyei is, a kecskeméti is az. Történelmileg is Kecskemét egy nyitott város és mindig szívesen fogadta azokat, akik ide alkotni és valamit létrehozni jöttek és együttműködtek. Hollandia is klasszikusan ilyen ország és a méretei ellenére a világ egyik legsikeresebb kereskedő nemzete. Ez az, amit szerintem érdemes tanulmányozni és lehetőleg minél többet eltanulnunk belőle
— mondta Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Bács-Kiskun vármegyében mintegy 20 holland tulajdonosi érdekeltséggel működő cég van különböző területeken a gépipartól az élelmiszeriparon keresztül a logisztikáig. Nagyrészt ők a vármegye TOP 100-as listájában is megtalálhatók, komoly gazdasági teljesítményű cégek. Közülük néhányan jelen voltak a fórumon, hiszen a kamara számára fontos, hogy velük is kapcsolatokat tudjanak építeni és a helyi kis- és középvállalkozások is megtalálják az utat hozzájuk.

Az iparkamara arra törekszik, hogy az üzleti kapcsolatokból az itt működő cégeknek bevétele legyen, munkahelyeket teremtsenek és az adózásban is jelentkezzen mindez.

Nagyon örülök, hogy itt lehetek Bács-Kiskunban, Kecskeméten, mely egy fontos, növekvő város, ahol jelentős gazdasági tevékenység zajlik. Jelen pillanatban 600 olyan aktív tevékenység folyik Magyarországon, mely holland érdekeltségű, ezek közül 23 Bács-Kiskun vármegyében. Hollandia a külföldi befektetők közül a 10. az országban. Világviszonylatban a 17. legnagyobb gazdasággal rendelkező ország vagyunk, és a 4. helyen szerepelünk a legversenyképesebb gazdasággal bíró országok között
— mondta Désirée Bonis, a Holland Királyság magyarországi nagykövete.

Fontos adatként említette továbbá a nagykövetasszony, hogy a két ország közötti export-import 13 milliárd EUR kereskedelmi értékű. Az aktuális holland-magyar fórum kapcsán a nagykövetasszony is kiemelte a kapcsolatépítés jelentőségét.

A holland nagykövetség részéről Szabó Éva gazdasági és kereskedelemfejlesztési vezető azon lehetőségeket vázolta a jelenlévő vállalkozásoknak, hogyan köthetnek üzletet holland cégekkel.

A Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Dutcham részéről Rakos-Szegleti Beáta ügyvezető tartott rövid tájékoztatást a fórumon, rajtuk keresztül is jó lehetőség adódhat a vállalkozók, cégek részére a kapcsolatépítéshez.