Megkezdődtek Bács-Kiskun gyermekvédelmi intézményeiben a soron kívüli ellenőrzések

KÖZLEMÉNY
2024. 03. 22., 07:08
A kormány az elmúlt időszakban a gyermekek védelme és a pedofil bűncselekmények megelőzése érdekében több rendkívüli intézkedésről határozott. Ezek végrehajtására a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal is megkezdte a bentlakásos gyermekvédelmi intézmények soron kívüli hatósági ellenőrzését.

A vizsgálat az intézmények személyi, tárgyi feltételeinek helyszíni ellenőrzéséből és az intézményi dokumentációk teljes átvilágításából áll.

A cél az, hogy megvizsgáljuk az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre, továbbá van-e bármilyen a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben.

Ha a vizsgálat során hiányosság kerül megállapításra, akkor ezek megszüntetése érdekében hatósági eljárás indul. Amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel az ellenőrzés során, úgy haladéktalanul kezdeményezi a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal a büntetőeljárás megindítását.

A kormány emellett készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal