Megkoszorúzták a ma 90 éve született Benkó Zoltán szobrát

KÖZLEMÉNY
2023. 01. 30., 17:54
Napra pontosan 90 éve, 1933. január 30-án született Benkó Zoltán. Ebből az alkalomból tartottak ma koszorúzással egybekötött megemlékezést az egykori vízműigazgató tavaly májusban felavatott szobránál, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.
A galéria 11 képet tartalmaz

Az évfordulós koszorúzás ötletét Nyári Ferenc, a BÁCSVÍZ Zrt. nyugalmazott főmérnöke vetette fel, és a cég vezetése természetesen örömmel állt a kezdeményezés mellé és szervezte meg a megemlékezést. Benkó Zoltán szobránál Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük az egykori vízműigazgató nyugdíjas munkatársait, pályatársait, valamint Bogasov Istvánt, a szabadidőközpontot is működtető Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. A köszöntő után Nyári Ferenc emlékezett a 90 éve született Benkó Zoltánra, hangsúlyozva, hogy a szakember több évtizedes vezetői munkássága során maradandót alkotott, és nevét örökre beírta Kecskemét történetébe. Ezt követően Kurdi Viktor és Nyári Ferenc közösen helyezték el a koszorút a szobor talapzatánál.

Benkó Zoltán Kiskunmajsán született, 1933. január 30-án. Vízügyi szolgálatát23 évesen,1956. február 1-jén kezdte meg a Kecskeméti Víz- Csatorna és Fürdővállalatnál, művezetőként. A fiatal vízvezeték-szerelő szakmunkás markáns személyisége gyors előremenetelt hozott: 1961-ben már a vállalat műszaki vezetője, 1962-ben megbízott, egy évvel később pedig kinevezett igazgató lett, amihez megszerezte a szükséges végzettséget. 1965-ben jött létre az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat. Az akkor már 360 főt foglalkoztató cég Benkó Zoltán irányítása mellett víz- és csatornaellátási szempontból is óriási léptékben fejlődött. Kecskemét város fejlesztése a szívügye volt Benkó Zoltánnak. A víz- és csatornahálózat építéseken túl igazgató pályájának éveiben zajlott a – ma már Benkó Zoltán nevét viselő – szabadidőközpont építése, a vállalati lakások átadása, illetve olyan jelentős kecskeméti beruházások kivitelezése, mint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet. Benkó Zoltánt megromlott egészségi állapota miatt 1990-ben nyugdíjazták. Benkó Zoltán közéleti szerepet is vállalt: 1990 előtt a kecskeméti tanácstestület, valamint a végrehajtó bizottság tagja volt. Az 1994-es önkormányzati választáson polgármester-jelöltként indult Kecskeméten. 1995. december 31-én hunyt el.