Megnyitotta kapuit a IV. REL Expo Jakabszálláson

2025. 11. 13., 18:34
Csaknem 1000 négyzetméteren, több mint 100 kiállítóval nyitotta meg kapuit a IV. Rövid Élelmiszer- ellátási Lánc, vagyis a REL Expo és Konferencia Jakabszálláson. A rendezvény középpontjában idén is a helyi termék, a rövid ellátási lánc és a vidéki innováció állt. A program a régió egyik legfontosabb szakmai találkozója, ahol a kisvállalkozások nemcsak bemutatkozhattak, hanem új kapcsolatokat is építhettek.
A galéria 6 képet tartalmaz

Különleges ízek, kézműves technikák, innovatív ötletek és technológiák találkoztak az idei REL Expón. A rendkívüli eseménynek Jakabszállás adott otthont. A standok között igazi ínyencségek is akadtak – például egy sajt, amit pálinkába áztatott cseresznyefa levélben érleltek két hónapig.

A sajtot a Szolnok mellett található, Nagykörűben, a természet adta alapanyagok felhasználásával készítették – árulta el Varga György, a Sajt Stúdium Alapítvány alapítója.

A REL Expón nemcsak a termelők, hanem a technológiai partnerek is bemutatkoztak.
Farkas Lajos cége például olyan élelmiszeripari gépeket gyárt, amelyek segítenek a kistermelőknek saját termékeiket feldolgozni.

- Fontosnak tartjuk ezeken a kiállításokon a megjelenést, mert itt jönnek el azok a termelők, akik a megtermelt gyümölcsből, magvakból végterméket gyártanak és ezeket a mi gépeinkkel fogják tenni
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Farkas Lajos a Lajucso- Print Kft. ügyvezető igazgatója.

A REL Expo a kecskeméti székhelyű Kislépték Egyesület főszervezésében valósult meg, amely immár 11 éve dolgozik a vidéki kisvállalkozók támogatásáért. Az egyesület elnöke, Dr. Kujáni Katalin elmondta, a rendezvény célja, hogy a vidéki kisvállalkozások, termelők, kézművesek szakmai partnereikkel közvetlenül találkozhassanak és megoszthassák egymással tapasztalataikat. A programban idén több mint száz kiállító és tizenöt konzultációs asztal is helyet kapott.

- Ennyire tág még nem volt ez a kör. A NAV, a NÉBIH, az élelmiszertechnológia, a csomagolásdíj, tehát nagyon sok tematikában lehet konzultálni. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez meg tudott valósulni. És az idei évben nagyon sok gasztrónómia program is megvalósult
— mondta dr. Kujáni Katalin szervező, a Kislépték Egyesület elnöke.

A szervezők szerint a gazdák most különösen nehéz helyzetben vannak: a klímaváltozás, az aszály és a piaci bizonytalanság folyamatos kihívás elé állítja őket. Az Agrárgazdasági Kamara éppen ezért különböző pályázati források bevonásával támogatja a termelőket rövid élelmiszerláncaik fejlesztésében.

- Bács-Kiskun vármegyében 17.000 termelői egység van, ebből 11.000, akit a kamarai falugazdász hálózaton keresztül látunk el és segítünk a támogatásaikban, az ügyes-bajos dolgaikban
— nyilatkozta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Felkai Beáta helyettes államtitkár is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kistermelői közösségek és a rövid élelmiszer-ellátási lánc kulcsszerepet játszanak a fenntarthatóságban.

- Mi igyekeztünk szabályozási oldalról is olyan helyzetet adni vagy könnyíteni a lehetőségeket. Nemrég megjelent a módosított FLEXI rendeletünk, amiben már több kategóriában van lehetőség termék ellőállításra
— nyilatkozta dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes-államtitkára.

A kiállítók mellett népi mesterek, hagyományőrzők, vendégasztal- szolgáltatók is bemutatkoztak, a program pedig számos külföldi vendéget és határon túli magyart is megszólított. Egy francia séf például különleges tájételt készített kizárólag helyi alapanyagokból. A rendezvényen ugyanakkor több szakmai konferenciát tartottak, ahol közérthető módon mutatták be a legújabb trendeket és innovatív lehetőségeket – irányt mutatva a termelőknek, merre érdemes fejlődni, mik lehetnek a következő lépések. A témával bővebben a KTV pénteki Kiemelő című magazinja foglalkozik majd.