Megnyitotta kapuit a IV. REL Expo Jakabszálláson

Különleges ízek, kézműves technikák, innovatív ötletek és technológiák találkoztak az idei REL Expón. A rendkívüli eseménynek Jakabszállás adott otthont. A standok között igazi ínyencségek is akadtak – például egy sajt, amit pálinkába áztatott cseresznyefa levélben érleltek két hónapig.
A sajtot a Szolnok mellett található, Nagykörűben, a természet adta alapanyagok felhasználásával készítették – árulta el Varga György, a Sajt Stúdium Alapítvány alapítója.
A REL Expón nemcsak a termelők, hanem a technológiai partnerek is bemutatkoztak.
Farkas Lajos cége például olyan élelmiszeripari gépeket gyárt, amelyek segítenek a kistermelőknek saját termékeiket feldolgozni.
A REL Expo a kecskeméti székhelyű Kislépték Egyesület főszervezésében valósult meg, amely immár 11 éve dolgozik a vidéki kisvállalkozók támogatásáért. Az egyesület elnöke, Dr. Kujáni Katalin elmondta, a rendezvény célja, hogy a vidéki kisvállalkozások, termelők, kézművesek szakmai partnereikkel közvetlenül találkozhassanak és megoszthassák egymással tapasztalataikat. A programban idén több mint száz kiállító és tizenöt konzultációs asztal is helyet kapott.
A szervezők szerint a gazdák most különösen nehéz helyzetben vannak: a klímaváltozás, az aszály és a piaci bizonytalanság folyamatos kihívás elé állítja őket. Az Agrárgazdasági Kamara éppen ezért különböző pályázati források bevonásával támogatja a termelőket rövid élelmiszerláncaik fejlesztésében.
Az ünnepélyes megnyitón Dr. Felkai Beáta helyettes államtitkár is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kistermelői közösségek és a rövid élelmiszer-ellátási lánc kulcsszerepet játszanak a fenntarthatóságban.

A kiállítók mellett népi mesterek, hagyományőrzők, vendégasztal- szolgáltatók is bemutatkoztak, a program pedig számos külföldi vendéget és határon túli magyart is megszólított. Egy francia séf például különleges tájételt készített kizárólag helyi alapanyagokból. A rendezvényen ugyanakkor több szakmai konferenciát tartottak, ahol közérthető módon mutatták be a legújabb trendeket és innovatív lehetőségeket – irányt mutatva a termelőknek, merre érdemes fejlődni, mik lehetnek a következő lépések. A témával bővebben a KTV pénteki Kiemelő című magazinja foglalkozik majd.
