Megszűnhet a kellemetlen szag a Kiskertvárosban

2023. 09. 01., 14:20
A tervek szerint néhány év múlva megszűnhet a főleg nyáron és ősszel tapasztalható kellemetlen szag a Halasi úti hobbisor (újabb nevén Kiskertváros) térségében. A bűz megszüntetésére egy új terv körvonalazódik – nyilatkozta Sipos László, a körzet önkormányzati képviselője. A Kecskeméti Konzervgyár és az Univer összefogott, és kidolgozták a gyártás során náluk keletkező, úgynevezett szürkevíz elvezetését. A kellemetlen szagú folyadékot Nyárlőrinc irányába vezetnék el, részben zárt rendszeren keresztül, amennyiben arra lesz elnyert pályázati forrás.

Legalább egy évtizede panaszkodnak a Halasi úti hobbisoron, azaz Kiskertvárosban élők a kellemetlen szagokra. Az „illatfelhő” július végétől több hónapon át keseríti meg az ott lakok életét, akik ilyenkor még szellőztetni sem tudják otthonaikat. A bűz forrása évek óta vitatott, illetve nem bizonyított, csak feltételezések vannak arra, hogy ahhoz a konzervgyár, illetve az Univer tevékenységének is köze lehet, a cégeknél keletkező, úgynevezett szürkevíz kapcsán. A folyadék kiválóan alkalmas öntözésre, erre is használják, viszont ilyenkor több városrészben is érezhető a kellemetlen bűz.

Az önkormányzathoz, illetve a körzet képviselőjéhez rendszeresen érkeznek lakossági panaszok.

Ezek nyomán az illetékes Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága rendszeresen vizsgálódik is a térségben, ám ezek eredményei minden esetben határérték alatti szaghatást jeleznek. Ennél többet a hatóság nem tud tenni.

Szerkesztőségünknek Sipos László, a körzet képviselője megmutatta azt a helyet, ahol leginkább érezhető a kellemetlen szag. Egy kiépített víztározóhoz vezetett bennünket, amely az iparterületen, a nagy gyárak közelében található és egy szövetkezet tulajdonában van. Úgy tudjuk, legalább 30 éve ez a szervezet hasznosítja a konzervgyártól csővezetéken oda juttatott szürkevizet. A kukorica mosásából visszamaradt, öntözésre kiválóan alkalmas folyadékot a szövetkezet ingyenesen adja tovább a gazdáknak.

Szerkesztőségünk az üggyel kapcsolatban megkereste az öntözőszövetkezet vezetőjét, aki nem lepődött meg érdeklődésünk kapcsán. Bár neve elhallgatását kérte és nem kívánt nyilatkozni sem, azt azért megengedte, hogy leírjuk: igyekszik a leggyorsabban kiöntözni a beérkező szürkevizet. 

Ottjártunkkor nem volt jelentős mennyiségű víz a tározóban, és bár az előző napokban nagy eső hullott a környéken és vizesek voltak a földek, az öntözőrendszer folyamatosan ment.  

Szerkesztőségünk megtudta, hogy a konzervgyár csúcsidőben a kukorica mosóvizének egy részét fizetés ellenében a szennyvízelvezető hálózatba engedheti, ám nagyobb mennyiség befogadására nincs mód, annak nagyon magas fehérje tartalma miatt.

- Amióta képviselő vagyok, vagyis már közel 10 éve probléma mindez. A Halasi út közelében élőktől főleg augusztustól rendszeresen kapok panaszokat a szag miatt. Bár a gyárak igyekeztek megoldást találni a problémára, de sajnos ez eddig nem sikerült. Most még egy kis türelmet kérek a lakosságtól, mert egy új terv körvonalazódik a bűz megszüntetésére
— nyilatkozta a Hírös.hu-nak Sipos László, a körzet önkormányzati képviselője, tanácsnok.

A képviselő egy előkészítés alatt lévő tervre utal, amely a Kecskeméten keletkező, a két gyár által állítólagosan termelt szagos vizet elvezetné. Úgy tudjuk, hogy az Univer Product Zrt. és a Kecskeméti Konzerv Kft. összefogott, és egy nagyobb projekthez csatlakozva vezetnék el a szürkevizüket Nyárlőrinc közelébe. 

Információink szerint az ipari paradicsom, zöldborsó és csemegekukorica mosása során keletkező víz segíteni tudná az aszály okozta károk enyhítését is. Az előkészületekbe a kecskeméti városháza szakembereit is bevonták.

- Úgy tudjuk, hogy az elvezetőhálózat több mint 14 kilométer hosszú lesz, a belterületen zárt megoldást alkalmaznak majd. Mi minden segítséget megadunk a projekthez, a megvalósításhoz szükséges városi engedélyeket, hozzájárulásokat a polgármesteri hivatal soron kívüli eljárásban ki is adta. Annyit kértünk, hogy Kecskemétnek legyen lehetősége 2-3 helyen vízkivételezésre, azért, hogy az aszályos időkben ne az összes Kecskeméten keletkező víz kerüljön elvezetésre, hanem azt az önkormányzat helyben is fel tudja használni a közterületek öntözésére
— mondta érdeklődésünkre dr. Orbán Csaba, a polgármesteri hivatal közszolgáltatás-szervezési és környezetvédelmi osztályának vezetője..

A Hírös.hu megkereste a beruházást előkészítő vállalatokat is. Mindketten cáfolják, hogy tőlük erednének a kellemetlen szagok. A konzervgyár gazdasági igazgatója szerint minden ellenkező híresztelés ellenére a tőlük kibocsátott folyadéknak nincs kellemetlen szaga.

- A mezőgazdasági területekre történő kibocsátás és haszonnövény-öntözés jelenleg vízügyi hatósági engedélyek birtokában történik. A szaghatással kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy minden tőlünk telhető műszaki és egyéb megoldást igénybe vettünk az esetleges kellemetlenség megszüntetésére, többek között a kérdéses területektől távoli mezőgazdasági területek bevonásával. Továbbá kijelenthetem, hogy a melegben tapasztalható szagok a széljárás és szélintenzitás alapján nem köthetőek egyértelműen és kizárólagosan az öntözővízhez
— fogalmazott szerkesztőségünknek küldött levelében Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. gazdasági Igazgatója..

Az Univer is hasonló tartalmú tájékoztatást küldött kérdéseink nyomán a Hírös.hu-nak.

- Cégünk, illetve alkalmazott technológiánk semmilyen módon nem állnak kapcsolatban az említett kellemetlen szagok előidézésével. Az Univer szigorú minőségi előírások mentén működik, figyelmet fordít a környezetvédelemre és fenntarthatóságra. Társaságunk jelenleg semmilyen formában nem végez kiöntözést, így tevékenységünk nem lehet hatással az említett problémára. Jelenleg a gyártás során keletkező szürkevizet határérték alatti paraméterekkel a Bácsvíz Zrt. zárt csatornarendszerébe vezetjük, az előírásnak megfelelően.
— írja szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában az Univer Product Zrt..

A vállalat hangsúlyozza azt is, hogy élelmiszeripari termékek gyártójaként támogatják az öntözést, különösen azokon a területeken, ahol az aszály negatív hatásai tapasztalhatók. Ennek megfelelően terveznek olyan megoldásokat, melyek segítik a termelőket, gazdálkodókat, hogy megfelelő öntözővízhez jussanak.

Ez utóbbi gondolat mentén – amely mindkét cégnél prioritás – kezdődött meg egy olyan projekt előkészítése, amely az üzemekben keletkező szürkevizet elvezetné Nyárlőrincre, ahol azt a mezőgazdasági területek öntözésére használnák. Jelenleg a pályázati feltételeknek megfelelő műszaki előkészítés zajlik, amiben az érintett területtulajdonosok hozzájárulásának beszerzése van folyamatban.

Sipos László önkormányzati képviselő szerint ez a megoldás mindkét vállalatnak előnyös. A konzervgyár és az Univer is megszabadul mosóvizétől, utóbbi cég ráadásul nyárlőrinci földterületeit is öntözheti.   

Már létrejött a nyárlőrinci öntözőközösség is, amely remélhetőleg eredményesen tud pályázni a tervezett beruházás megvalósításra. Az előzetes tervek szerint a pályázat sikeres elbírálását követően, a jövő évi kivitelezés után 2025. év tavaszán megtörténik a beruházás műszaki átadása is. A Kecskemét egyes területein tapasztalható bűzfelhő, ekkor szűnhet meg teljes egészében.

kép: Banczik Róbert