Megújul és megszépül a Szabadság tér

2024. 04. 23., 15:03
Folyamatosan zajlik Kecskemét központjában a zöldfelületek látványos megújulása. A Luca-kút felújításával kezdődött a folyamat, majd a Szabadság téri Hírös Forrás felújításával folytatódott. A tervek szerint májusban fejeződik be ez a munka, akkorra teljes pompájában láthatjuk majd a városközpontnak ezt a részét.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 24 képet tartalmaz

A Luca-kútnál egy kisebb beavatkozásnak köszönhetően a tavaszi üzembehelyezéstől kezdve Luca kezéből ismét folyni fog a víz. A Szabadság téri Hírös Forrás felújítási munkálatai február végén kezdődtek meg. A szökőkút teljeskörű áttisztítása után a vízgépészeti egység felújításával folytatódott a munka, amely teljes egészében májusban fejeződik be.

Nemcsak a Hírös Forrás és a Luca szökőkút újul meg, hanem a környező zöldfelületek is. A díszkert látványos elrendezését térinformatikai eszközökkel tervezte meg a Kecskeméti Városüzemeltetés.

Az ágyásokba kerülő 32 fajta, kb. 40.000 db növény ültetése több ütemben zajlik, az évelők és cserjék már földben vannak. A növények kiválasztásánál – a látvány mellett – fontos szempont volt, hogy a városi környezetet jól tűrő fajok kerüljenek az ágyásokba: ilyenek a kecskerágó, a dérbabér, a mahónia, a tarka levelű boglárkacserje, a menyecskeszem, a gólyaorr, a varjúháj, a csenkesz, az árvalányhaj, a tollborzfű, a kankalin, a napvirág, a skarlátvörös gyömbérgyökér, a gyapjas tisztesfül azaz a nyuszifül. Folyamatos az öntöző rendszer kiépítése, és a mulcsozás is.

Az utolsó és egyben leglátványosabb felvonás az egynyáriak telepítése lesz május elején.

Ezzel párhuzamosan a felújított Városháza környezetének rendbetétele a homlokzati díszkertek átalakítása is folyik. Több mint 2000 tő évelőt és cserjét, köztük rózsát, levendulát, gyöngyvesszőt és tucatnyi facsemetét tölgyet, ámbrafát, júdásfát, örökzöld magnóliát telepítettek ide a városüzemeltetés munkatársai. A Lechner Ödön utca felől folytatódnak a munkálatok az oldalsó és hátsó kertek megújításával, ennek növénytelepítési munkái a héten lezajlanak.

A Városháza Tiszti Klub felőli sarkánál 27 kerékpár számára kialakított tároló is épül.