Megváltozott a gombavizsgálat folyamata a Kecskeméti Piacon
Az elmúlt hetekben az ország több pontján családok, köztük gyermekek lettek rosszul és szorultak kórházi ellátásra, a szabadban szedett gombák elfogyasztása után. Szakemberek ezért felhívják a figyelmet a gombavizsgálat fontosságára, hogy a gombaszakellenőr meghatározza és szétválassza a mérgező és nem mérgező gombákat a vadon termett gombák gyűjtése után és az emberi fogyasztásra történő felhasználása előtt. A leszedett gombából ételt készíteni életveszélyes lehet a gombák ellenőriztetése nélkül. Magyarországon is előforduló gombafajok közül a legveszélyesebb mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, mely térségünkben is nagy számban előfordul.
A magyarországi piacokon lakosság részére ingyenesen végzik a szakellenőrök a gombavizsgálatot és szaktanácsadást, meghatározott időpontokban.
A Kecskeméti Piacon a gombavizsgálat menete tavasz óta módosult, tudtuk meg Bárdon János gombaszakellenőrtől. A régi meghatározott napokon folyt ellenőrzés helyett, minden nap 6.00-20.00 óra között ott lehet hagyni a bevizsgálásra szánt gombát a piac oldalsó bejáratánál a portán. A bevizsgálást követően az étkezési célra alkalmas gombát ajánlatos 1-2 napon belül elfogyasztani, ismertette a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogyan kell szakszerűen begyűjteni azt.
Hűtőben kell tárolni az étkezésig papírzacskóban vagy dobozban, nejlonban nem ajánlott, mert a gomba befülledhet, hamar tönkre mehet.
Néhány ehető termőtestes gomba formája és külleme még a gyakorlott gombászok számára is összetéveszthető a mérgező rokonéval, ilyen például az igen elterjedt, ehető nagy őzlábgomba, (5939) mely összetéveszthető a mérgező büdös őzlábgombával. Mindenképpen ajánlatos tehát bevizsgáltatni az erdő-mezőn begyűjtött gombákat. Lehetőség van már térképes felületen is megtekinteni, hogy közelünkben, mely hivatásos szakellenőrökkel vizsgáltathatjuk meg a gombáinkat.
A gombagyűjtésről és a gombaszedés szabályairól a Kiemelő című magazin foglalkozik részletesebben.