Melyik lesz idén Kecskemét Város Bora?

2023. 05. 05., 13:39
Egyre trendibb a rozé, de az alföldi borok általánosságban is egyre komolyabb teret hódítanak. Ezt igazolta a pénteken megrendezett Kecskemét Város és Környéke Termelői Borverseny és Kecskemét Város Borának kiválasztása.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 23 képet tartalmaz

50 mintából kellett ma (pénteken) a legjobbakat kiválasztania a szakértő zsűrinek a Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyen, ahol a tét nem csak a győzelemről szólt. A legjobban sikerült alkoholos kompozíció idén is elnyeri a Kecskemét Város Bora címet. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomásán megszervezett borversenyen 27 fehér, 12 rozé és 11 vörös borral neveztek a régió bortermelői.

– Kövidinkától kezdve az ezerjón keresztül a generosaig nagyon sok minta érkezett az új fajtákból. A muskotályos fajtáknál jellemző az ottonel muskotály és a cserszegi fűszeres. A kék szőlőknél pedig a kékfrankos cabernet a gyakori a minták között - mondta Szili Gábor, a Mathiász János Borrend alelnöke.

A beérkezett 50 mintát két, 6-6 tagot számláló zsűri bírálta.

– A zsűrit úgy állítottuk össze, hogy minden szakmai réteg képviselje magát. A bizottságban termelő szőlészek, borászok, kutatók, professzorok és a város képviselői vesznek részt - tette hozzá Szili Gábor.

A város részéről prof. Dr. Szatchó Pekári István alpolgármester és dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő zsűriztek. Szili Gábor elmondta, a verseny komoly presztízsértékkel bír a szőlészek és borászok körében. A bronz, ezüst és arany minősítések mind jó borokat rejtenek. A tavalyi év ugyan nem volt könnyű, de az látszik, hogy az a borász, aki tudta, mit szeretne termelni, érlelni, sikereket tudott elérni.