Minden, amit a pápalátogatásról tudni kell – Hatházi Róbert atya beszélt a szervezési feladatokról

2023. 04. 24., 10:40
Ki állítja össze a pápalátogatás programját? Hogyan dől el, melyek lesznek azok a helyszínek, ahova a Szentatya ellátogat? És mi lesz más Ferenc pápa legutóbbi magyarországi útjához képest? Többek között ezekről mesélt Hatházi Róbert atya, a kecskeméti Szentcsalád Plébánia plébániavezető lelkipásztora, a pápalátogatás egyik szervezője a 777blog.hu-nak

A helyi egyházat látogatja meg Ferenc pápa április végén, így fontos változás lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz képest, hogy ezúttal nem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és Budapest lesz a vendéglátó fél, hanem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Az MKPK azonban a szervezés során igyekszik több területen is igénybe venni azoknak a szolgálatát, akik már a NEK-en is segítették a pápalátogatást.

– Az Eucharisztikus Kongresszuson egy kisebb csapattal mi vittük a sekrestyei szolgálatot, így a pápalátogatás alkalmával elsősorban ez lesz a feladatunk. Úgy gondolták a szervezők, ezt olyanokra bízzák, akiknek már van hasonló tapasztalatuk. Az MKPK titkára, Tóth Tamás atya kért meg arra, hogy a szervezés kezdeti pillanataitól legyek jelen, így ott voltam a vatikáni delegáció látogatásai alkalmával is – nyilatkozta a 777-nek Hatházi Róbert atya. Bár hivatalosan márciusban jelentette be a Vatikán Ferenc pápa magyarországi apostoli útját, az előkészítő munka már kicsivel előtte megkezdődött.

– Az idő szűke miatt nem sok lehetőség volt a töprengésre, hogy mi hogyan legyen, hanem gyors, operatív döntéseket kellett hozniuk a szervezőknek ahhoz, hogy gördülékenyen haladjon a szervezés. Az ideérkező delegációban benne voltak a Vatikán részéről a protokollért és logisztikáért felelősek, a biztonságiak és az atya, aki szervezi a pápalátogatásokat. A szentatya programját a püspöki konferencia javaslata után ők állították össze – részletezte Hatházi Róbert.

Mint elmondta, nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt már egy kész programmal érkeztek.

– Ekkor még bizonyos helyszínek kérdésesek voltak, ezeket az első bejárás alkalmával mutattuk meg és az alapján alakult ki a végleges menetrend. A gyakorlatban tehát úgy néz ki, hogy ők javasolnak programokat, például, hogy a szentatya találkozzon szegényekkel vagy beteg gyerekekkel. Ezekhez pedig a helyszíneket a szervezők javasolták – árulta el az atya.

Fontos kérdés lehet az is, hogy mi alapján dől el egy látogatás alkalmával a szentatya szállásának a helyszíne. Ez az esetek nagy többségében a pápai nunciatúrán, vagyis a saját nagykövetségén lesz. A helyszínek között rendőri konvojjal történik a szállítás, így a programok időkeretei adottak mindenhol.

– Ami más, mint az előző látogatáskor, hogy a szentatya tolószékben közlekedik. Így az előkészítésnél, a menekülőútvonalak kiépítésénél fontos volt, hogy mindenhol legyen rámpa, ahol esetleg ki tudják tolni őt. Ez biztonsági szempontból is fontos.

Egyébként vannak vatikáni és helyi előírások is, amelyeket be kell tartani egy ekkora volumenű eseménynél. A szervezők szempontjából az a fontos, hogy minél többen ott tudjunk lenni, de minél több biztonsági tér kell, annál kevesebb ember fér el egy helyszínen. Többnyire csak méterekről van szó, de ez akár több száz embert is érinthet a nagyobb helyszíneken. Ezeket kell összefésülni a szervezésnél – mondta Hatházi Róbert atya.

A fő program természetesen a vasárnapi Kossuth téri lesz szentmise lesz majd, ahova a legtöbb érdeklődőt várják a szervezők.

– Azon a hétvégén lesz kész teljesen a helyszín, akkor rendezkedünk be ott. A mi csapatunk legfontosabb feladata, hogy a liturgikus háttér rendben legyen és minden a megfelelő helyre kerüljön. A másik fontos pont a papoknak és az áldoztatásuknak az előkészítése, hiszen várhatóan több száz atya szolgál a vasárnapi szentmisén
— tette hozzá a Szentcsalád Plébánia vezetője.

Azt is elmondta, hogy a Kossuth tértől egészen a Szabadság térig és a környező utcákban is biztosítanak kivetítőket és hangosítást, valamint természetesen áldoztatás is lesz a szentmisén.

Az biztos, hogy a Kossuth téri szentmisén bárki találkozhat majd a szentatyával, ahol a NEK-en megszokott nagyméretű színpadhoz hasonló díszlet lesz majd felállítva a Parlament szomszédságában.

– A résztvevőknek mindig sokkal hamarabb ott kell lenniük a helyszíneken. Biztonsági szempontból a pápa érkezése előtt már nem lehet kimenni a szektorból és elhagyni a helyünket.

Ahhoz van igazítva minden, hogy amikor ő megérkezik, onnantól minden egyéb program befejeződik. Vannak olyan helyszínek, ahova meghívás alapján érkeznek majd a résztvevők, ott nem lehetnek többen, mint amennyien elférnek, de valószínűleg az utcákon és a környéken mindenhol lesznek további érdeklődők – fűzte hozzá Hatházi Róbert.

Fontos információ, hogy a pápai szentmisére nem kell regisztrálni, ott érkezési sorrendben foglalhatják el a hívek a helyeket. A többi eseményre viszont a különböző célcsoportoknak regisztrálniuk kell.

Forrás: 777blog.hu