Minden traffipax az utakon-Sebesség ellenőrzést tart a rendőrség

2024. 04. 19., 15:21
Az egész Európát érintő sebességellenőrzési kampányhoz kapcsolódva a magyar rendőrség is Speedmarathont tart. Az ellenőrzést a vármegyénkben 72 helyszínen ma reggel hat órától szombat reggel hat óráig hajtja végre a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság állománya.

A múlt héten Bács-Kiskun vármegyében több mint 3600 járművezető követett el sebességtúllépést. A sebességkorlátok betartása és a balesetek megelőzése érdekében az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva péntek reggel hat órától szombat reggel hat óráig a magyar rendőrség is Speedmarathont tart. Az ellenőrzés fontos célja a sebességtúllépés visszaszorítása mellett annak veszélyeinek tudatosítása.

- Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a sebesség túllépése esetén lerövidül a járművezető reakció ideje, megnő a fékút, ezáltal egy fokozott balesetveszélyes forrás keletkezik. A cél továbbra sem a szankcionálás, azonban dokumentált jogsértés esetén a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően intézkedünk kell
— mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Ubornyák Zoltán, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a lakosság véleményét is figyelembe vették arra vonatkozóan, hogy hol legyenek sebességellenőrzési pontok.

- A sebességellenőrzés helyszíneire rengeteg lakossági bejelentés érkezett. Ezek elemzését követően választottunk ki 72 helyszínt , melyen a rendőrség állománya 11 sebességellenőrző készülékkel folyamatosan hajtja végre az ellenőrzést
— nyilatkozta Ubornyák Zoltán.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az akció napján az ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg a sebességét.