Mobilgarázsok építésével hitegette áldozatait a sorozatcsaló

2023. 01. 12., 09:25
A Kecskeméti Járási Ügyészség 41 rendbeli csalás bűntette és sikkasztás bűntette miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki mobilgarázsok adásvételére, valamint -összeszerelésére három hónap alatt, 39 sértettől csalt ki, összesen több mint 14 millió forint előleget a sorozatcsaló. További három sértett részére gépjárművek javítását vállalta, de ezeket sem végezte el.

A vádirat szerint a büntetett előéletű, helybéli vádlott az interneten feladott hirdetésében mobilházak és -garázsok építését, illetve eladását vállalta. Az elkövető hirdetésére 2021 júniusa és szeptembere között 39 sértett jelentkezett. A férfi a munkák elvégzéséhez mindenkitől előleget, foglalót, vagy a vételár előre történő kifizetését kérte. A sértettek közül 37-en, fejenként 81.000 és 2.500.000 Ft közötti összegeket adtak át, vagy utaltak át a férfinak.

A vádlott a hirdetésével és a pénzek elkérésekor tévedésbe ejtette a sértetteket, mert a megrendelt munkákat nem akarta elvégzeni, illetve a megrendelt terméket nem akarta leszállítani. A vádlott összesen több mint 14 millió forintot csalt ki a sértettektől. Az így okozott kárból alig egy millió forintot térített meg.

Ezen cselekményein felül a vádlott 2020 májusában, 2021 júniusában és szeptemberében is átvett 1-1 gépjárművet javítás céljából. Ebből két esetben alkatrészekre és javítási költségre hivatkozással előlegeket is átvett, azonban a javítást egyik esetben sem végezte el, sőt a 2020 májusában javításra rábízott gépjárművet egy autóbontóban értékesítette.

Az ügyészség a vádlottat 41 rendbeli csalás bűntettével és egy rendbeli sikkasztás bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint a sértetteknek okozott kár megtérítését indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikk