Most is szép a Kecskeméti Arborétum

2023. 01. 09., 13:48
Bár jelenleg rövidített nyitvatartással működik, mégis folyamatosan látogatható a Kecskeméti Arborétum. A 62 hektáron 14 tanösvényt lehet végigjárni több mint 1000 féle fás szárú növénnyel körbevéve, de játszótér és kilátó is várja a vendégeket.
Fotó: a Kecskeméti Arborétum Facebook oldala

Tölgyesekkel, borókásokkal és ösvényekkel van teli a Kecskeméti Arborétum. A téli, borongós, ködös hidegben is hangulatos a terület, több növényben is lehet gyönyörködni.

– Már bontogatják szirmaikat a kikeleti bangiták, a hunyorok, de virágoznak a mahóniák is. Van egy sorozatunk a Facebookon 52 hét, 52 növény címmel, ott is lehet tájékozódni, hogy éppen mi az, ami nyílik az arborétumban, miért érdemes idejönni. Van olyan látogató, aki még esőben is szeret kilátogatni. Azt mondja, hogy kifejezetten ezt az eső illatot, ezeket az erdei sétákat szereti
— mesélte a Kecskeméti Médiacentrumnak Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője.

Tavaly számos sikeres programot tudtak megvalósítani az arborétumban, úgy, mint például a Madarak és fák napját. Az Erdők Hete volt az egyik legnépszerűbb rendezvénysorozatuk, amikor fennállásuk 35. évfordulója alkalmából több eseményt is szerveztek az ott dolgozók. A tavalyi év azonban nem volt felhőtlen, ugyanis a szárazságot az ott élő növények is megszenvedték.

– Siposné Mónika kollégám életre hívta a Kecskeméti Arborétumért Alapítványt. Igaz, hogy nagyon sok fenyő, örökzöld kipusztult ebben az aszályos évben, de örömteli, hogy az alapítvány számlájára sokan fizettek adományokat, hogy pótolni tudjuk a növényeket – árulta el az igazgató.

Körülbelül 900-1000 féle fás szárú növény található az arborétumban. Az adományoknak köszönhetően a növények számát idén növelni fogják. A KEFAG Zrt. ingyenesen bocsátja a vendégek rendelkezésére a területet.

Most, télen rövidített nyitvatartással várják a látogatókat, reggel 8-tól délután 4-ig mehet bárki az arborétumba.