Nem lehet Kolbász, de még Poca sem a születendő gyermekünk

2023. 01. 25., 21:47
Kolbászka nem játszhat majd Mauglival és Pocával az óvodában. Különleges nevek iránti szülői igényből nem volt hiány 2022-ben sem. Számos izgalmas nevet lehet felfedezni a tavaly született babák születési anyakönyvi kivonataiban. A Kecskeméten született gyermekek esetében nem kellett egyetlen nevet sem elutasítani, országosan azonban születtek olyan igények, amiket a hatóság nem támogatott.

2022-ben közel százzal több nevet kellett ellenőriznie a Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal hatósági irodájának. Akadtak szép számmal különleges névadások a hivatalos dokumentumok szerint is.

Ezek a nevek a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos névjegyzékében megtalálhatóak, így nem kellett őket engedélyeztetni. Tavaly azonban országosan ismét több érdekes névötlet is született a gyermekekkel együtt, ezeket azonban hivatalosan is el kell fogadtatni.

Tavaly a legkirívóbb névkérelmek talán a Kolbász mellett a fiúknál a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza voltak. Ezeket nem engedélyezte az akadémia. A névválasztás akármennyire is kedves vagy vicces feladatnak tűnik a gyermek születésekor, komoly előnyt vagy hátrányt jelenthet a kicsinek, amin egymaga sokáig nem tud változtatni.

A névválasztás során érdemes tehát a Magyar Tudományos Akadémia által engedélyezett nevek közül választani. Különleges névadásra így is bőven van lehetősége a szülőknek.  Újdonság volt 2022-ben az a trend az akadémia munkatársa szerint, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák szereplőinek nevét szerették volna a gyerekeiknek adni a szülők, például Deter, Napapa vagy Reira.