Örökségül – A magyarság értékeit felvonultató film bemutatója Kecskeméten

2024. 03. 03., 17:30
Az Otthon Moziban láthatták a kecskeméti érdeklődők vasárnap délután a Mészáros László írása alapján, Pozsgai Zsolt Balázs rendezésében készült Örökségül című filmet, alig néhány hónappal a bemutatót követően. A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van.

Az Örökségül című film Mészáros László (A Kecskeméti Lapok korábbi főszerkesztője) könyve alapján készült. A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van.

Az ötvenperces alkotást Pozsgai Zsolt neves drámaíró, filmrendező, forgatókönyvíró neve fémjelzi, aki Mészáros László rendszerszervező mérnök szövegét vette alapul, aki a Kecskemét-Ménteleki Református Egyházközség tagja is. A film több jelenete Kecskeméten játszódik.

Az alkotást vasárnap este mutatták be az Otthon Moziban. A vetítés előtt Hajagos Csaba történész ajánlotta a filmet az érdeklődők figyelmébe.

- Ez az alkotás a határon túl élők számára is figyelemre méltó. Sőt, véleményem szerint a Nemzeti Alaptanterv részeként a közoktatásban is helye lenne
— fogalmazott bevezetőjében Hajagos Csaba történés-muzeológus.

A nézők között ott volt az író, Mészáros László is, aki korábban Kecskemét városának ajánlotta a filmet, hiszen életének legmeghatározóbb éveit itt töltötte. Városunkban született, tanult, majd hosszú évekig dolgozott itt. Ahogyan azt a filmben is megfogalmazza, számára Kecskemét jelenti a mindennapi hazát. Az író a filmvetítés után kötetlen beszélgetés formájában izgalmas részleteket árult el az alkotás születésének körülményeiről.