Orvostörténeti kiállítás nyílt a Nyíri úti kórházban

2024. 04. 22., 15:55
Múlt és Jelen - Az anesztézia 60 éve címmel nyílt orvostörténeti kiállítás a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Lift Galériájában. A kiállítás a kórház és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében valósult meg.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Az anesztézia 60 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Lift Galériájában. A kiállítótér 11. tárlatának apropóját az adta, hogy Kecskeméten, 1964. január 14-én Dr. Vass-Eysen Ervin végrehajtotta az első légútbiztosítás mellett történő érzéstelenítést.

A kiállítással egyrészt szeretnénk rávilágítani szakmánk szépségeire, szeretnénk egy kis szemelvényt mutatni abból, hogy szakmánk miről szól, a műtét körüli fájdalomcsillapítás, érzéstelenítés, milyen eszközökkel történik és hogy ennek a biztonságos kivitelezése hogyan fejlődött az elmúlt évtizedekben.
— hangsúlyozta Dr. Fülep Zoltán, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház osztályvezető főorvosa.

A kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeummal való együttműködésben jött létre. A múzeum számára ez nem újdonság, hogy a megszokott négyfalon kívül állítanak ki.

Ez az egyik tervünk, hogy a bezárt, régi múzeumi struktúra az lehetőség szerint kinyíljon, a jogszabályok is erről szólnak, de látszik, hogy a világ is ebbe az irányba megy. Tehát a múzeum is minél több partnerrel, ráadásul ilyen kiváló partnerrel, mint a kórház, lehetősége van kiállítást csinálni, nem múzeumi helyszínen, hanem kinti helyszínen is, akkor a legnagyobb örömmel ugrunk bele az ilyenbe.
— mondta Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

A megnyitón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is részt vett, aki beszédében kiemelte, hogy az emberekért való szolgálat legfontosabb, központi eleme a bizalom és annak kialakítása, amelynek fontos tényezője orvos-beteg kapcsolat esetén a megfelelő információ áramlása. Ezt a tájékoztatást segíti az anesztézia történetét bemutató kiállítás is, amely május 22-ig, munkanapokon munkaidőben tekinthető meg Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Lift Galériájában.