Polgármesteri találkozó: Bács-Kiskunba már érkeznek a fejlesztési források

KÖZLEMÉNY
2023. 04. 21., 17:14
Bács-Kiskun vármegye áll legjobban a vármegyék között az idén záruló TOP fejlesztések megvalósításában. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba a következő hét évben – hangzott el a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumán.

A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett polgármesteri találkozónak csütörtökön és pénteken. Az eseményen a településvezetők naprakész információkat kaphatnak többek között a terület- és településfejlesztési programokról. Mint Rideg László, a vármegye önkormányzatának elnöke megnyitójában hangsúlyozta, az úgynevezett TOP pályázatok keretében az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés. „Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben. Ezeknek a döntő többségét a fejlesztési ügynökségünk menedzselte” – fogalmazott.

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között. „Az operatív programok végrehajtásában olyannyira jól áll Bács-Kiskun, hogy azt kellene minden vármegyében megtanítani, hogy önök ezt hogyan csinálták” – mondta, hozzátéve, hogy már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött. „Ez a 2021 és 2027 közötti időszakot felölelő fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt hivatalosan most indul csak be: országosan több mint ezermilliárd forintot, vagyis a megyei források több mint felét kipályáztattuk, sőt, vannak projektek, amelyek már meg is valósultak” – mondta.    

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a TOP Plusz támogatásokból a leghátrányosabb térségek kiemelten kell, hogy részesüljenek. „A vármegyei források 10 százalékát a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni” – mondta el Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítései Főosztályának vezetője. Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a TOP projektek december 31-vel zárulnak, vagyis az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat tudják elszámolni.  

Rideg László vármegyei elnök megjegyezte, hogy a TOP Plusz fejlesztéseket az Európai Unió elfogadta, ám mivel pénzt egyelőre nem adott hozzá, a magyar kormány – más országoktól eltérően – ezeket az összegeket elkezdte megelőlegezni. „Folyamatosan adjuk be a pályázatokat, a települések pedig sok esetben már rendelkeznek a 100 százalékos előleggel, így rajtuk a sor, hogy elindítsák a munkát” – emelte ki. Rideg László azt is hangsúlyozta, hogy a következő években a fizikai építkezés mellett továbbra is jut majd pénz a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre. Ebben idén továbbra is fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.

A polgármesteri találkozó keretében a résztvevők az első napon előadásokat hallhattak még egyebek mellett az energiahatékonyság javításának lehetőségeiről, az elsivatogosodás elleni küzdelemről vagy éppen arról, hogy hogyan állítható az önkormányzatok szolgálatába a mesterséges intelligencia – valamint megismerkedhettek a vendéglátó Hungarikum Liget szolgáltatásaival is.