Probstner János emlékkiállítás nyílt Kecskeméten

2023. 09. 15., 19:30
A 80 évvel ezelőtt született Probstner János keramikusművész, grafikusművész, stúdióalapító tiszteletére nyitottak emlékkiállítást szeptember 14-én a Nemzetközi Kerámia Stúdió kertjében és a Kápolna Galéria termeiben.
A galéria 13 képet tartalmaz

Az esősre fordult időjárás ellenére szép számú közönség gyűlt össze Probstner János keramikus- és grafikusművész, a Nemzetközi kerámia Stúdió megálmodója, felépítője és sikeres menedzsere emlékkiállítására a stúdió belső udvarán és a Kápolna Galéria összes termeiben. A megnyitó ünnepség Majoros Gyula előadóművész zenei performance-ával kezdődött. Sütő Erika, az intézmény jelenlegi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kerényi György civil aktivista mondott személyes hangú emlékező beszédet Probstner Jánosról, akihez majd fél évszázados barátság fűzte.  A tevékeny közösségi ember, a felelős értelmiségi képét rajzolta meg a megnyitón.

- Ő megtestesítette azt, amit egy igazi művész-értelmiségiről úgy elképzelünk a nagykönyvekben, tehát ő messze túlnőtt és túl látott azon a horizonton, amit a stúdió falai jelentettek, még hogyha ezek a falak a világ felé nyitott kapukkal rendelkeztek is
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Kerényi György civil aktivista.

A Kápolna Galéria termeiben Probstner János míves grafikai lapjait és kerámia plasztikáit állították ki, a kiskápolnában egy fotográfiákból álló emlékfallal és a stúdió kiadványaival találkozhatott a látogató, a  folyosón az egyes szimpóziumok képanyagával, a belső udvaron a stúdióhoz kötődő plakátokkal találkozhattak a nézők.  A jelenlegi munkatársak is kiemelten fontosnak tartják, hogy az alapító szellemiségéből minél többet továbbvigyenek.  Sütő Erika ambícióiban ott szerepel, hogy a stúdió jól megalapozott hírét ne hagyják elhalványodni az alapító halála után sem a világ keramikusai körében.

- Ismerjék meg a stúdiót és tudják, hogy ez egy olyan központ, egy olyan nyugvópont a művészek számára, ahol tényleg egy olyan támogató környezetben tudnak kísérletezni, magukat fejleszteni, illetve egymással találkozni, és eszméket cserélni, ahova érdemes összejönni és ellátogatni ide hozzánk
— mondta Sütő Erika a KKMM Nemzetközi Kerámia Stúdió stúdióvezetője.

A megnyitót követően levetítették a közönségnek a Probstner Jánosról televíziónk közreműködésével készült portréfilmek részleteit. Az emlékkiállítás október 7-ig, hétfőtől szombatig, 10 és 18 óra között tekinthető meg a Kápolna Galériában.