Puskaropogástól volt hangos a Nyíri-erdő

2023. 03. 15., 18:41
Esős, márciusi nap volt a mai. Pont úgy, mint 175 évvel ezelőtt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek szerda délután a hetényegyházi Nyíri-erdőben. A gyermekműsor és a Zönge zenekar produkciója mellett a puskaporszagú történelem is megelevenedett.
A galéria 38 képet tartalmaz

A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. közös szervezésében emlékeztek meg az 175 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepi műsor Szabó Sándor tárogató muzsikájával kezdődött, ezt követően Nyitray András, a kuratórium elnöke nyitotta meg az ünnepélyt.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

– Minden más nép közül talán a magyar tapasztalta meg a leginkább, hogy a szabadság az életnek olyan feltétele, értékadó tényezője, amelyért sokszor kockára kell tenni az életet is. Mert szabadság nélkül nem érdemes élni
— hangsúlyozta dr. Feldman Zsolt.

Az államtitkár elmondta, hogy, amit ’48-ban, azon az esős napon megfogalmaztak, azok az eszmék, azok a vágyak a zavaros 21. században is ugyanúgy élnek, velünk vannak. Beszédében méltatta a szabadságharc nagy hőseit.

– Még a mai modern Magyarországon sincs egy olyan nemzedék, amelyik ne ismerné Petőfit, Kossuthot, a 12 pontot vagy a Talpra magyart – fogalmazott az államtitkár.

A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája diákjainak műsora melengette meg az esőben átfázott nézők szívét. A fiatalok műsora után a Zönge Zenekar produkciója tette ünnepivé a megemlékezést.

A Nyíri-erdőben a történelem is megelevenedett. A Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület a Kunszentmiklósi Nemzetőrök, illetve a kocséri tüzérek huszárai és tüzérei sorakoztak, hogy bemutassák az érdeklődőknek a korhű csatajeleneteket.