Címke: Március 15.
Keresés
Dátum választó
Rendezés
133 találat
2024.03.15

Fegyverropogással és ágyúdörgéssel elevenedett meg a történelem a Nyíri-erdőben

Csodás napsütésben emlékezhettünk meg március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a hetényegyházi Nyíri-erdei Szent Hubertusz Parkerdőben. Idén 35 éve, hogy hivatalosan is megszervezik az ünnepséget. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében hangsúlyozta, „Hőseink értünk mentek a csatamezőre, értünk, magyarokért, a magyar nemzetért harcoltak.”
2024.03.14

Kecskeméti kiválóságok részesültek állami elismerésben

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban csütörtökön. Több kecskeméti kiválóság is szerepel a kitüntetettek között.
2024.03.04

Március 15-én leplezik le Lakatos Pál monumentális plasztikáját

Nemzeti ünnepünkön leplezik le Lakatos Pál Sándor "Jel" című alkotását a Kecskeméti Katona József Könyvtár előtti téren. A Munkácsy-díjas szobrászművész beengedte műhelyébe a Kecskeméti Televízió stábját, többek között arról mesélt, hogy a plasztika minden irodalmi nagyságnak emléket állít, tiszteleg a kultúra értékei előtt, és szimbolizálja az összetartozást is.
2023.03.27

Az érdemes művész címmel kitüntetett Horváth Mária volt a vendégünk

Március 15. alkalmából a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Horváth Mária Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, grafikus, bábtervező művész, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alapító tagja. Kitüntetése kapcsán beszélgettünk vele a KTV Kiemelő című műsorának hétfő esti adásában.
2023.03.15

Puskaropogástól volt hangos a Nyíri-erdő

Esős, márciusi nap volt a mai. Pont úgy, mint 175 évvel ezelőtt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek szerda délután a hetényegyházi Nyíri-erdőben. A gyermekműsor és a Zönge zenekar produkciója mellett a puskaporszagú történelem is megelevenedett.
2023.03.15

Március 15. - Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi

Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében. – Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből - jelentette ki a kormányfő.
2023.03.15

Március 15 –Megtelt a Városháza díszterme a városi ünnepségen

Az esős és hideg idő miatt idén nem a Kossuth-szobornál, hanem a Városháza gyönyörűen felújított dísztermében tartották meg a városi ünnepséget március 15-e alkalmából. A megtelt teremben a kecskeméti nemzeti színház ünnepi műsora és Nyeste Pál piarista szerzetes ünnepi beszéde szólította meg a jelenlévőket. A megemlékezés koszorúzással zárult a Kossuth-szobornál.
2023.03.14

Több kecskeméti kiválóság részesült állami elismerésben

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján adják át a legmagasabb állami kitüntetéseket. Kis János, Kecskemét nyugalmazott evangélikus lelkésze Arany Érdemkeresztet vehetett át kedden délután. Ladics Tamásnénak és Szalayné Mónus Ildikónak pedig a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát adományozták. A Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozata elismerésben részesült dr. Nagyné Dréher Mária. Fazakas Géza színművész Jászai Mari-díjat vehetett át, Vinczellér Zsolt építész pedig Ferenczy Noémi-díjban részesült. Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Székelyné Kőrösi Ilona történész és Loránd Klára muzeológus.