Rabszolgaként dolgoztatta tanyáján az ismerősét - elítélték

KÖZLEMÉNY
2023. 02. 27., 18:40
A Kecskeméti Járásbíróság 4 év 6 hónap börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 56 éves férfit, akivel szemben a Kecskeméti Járási Ügyészség kényszermunka miatt emelt vádat.
Képünk illusztráció

Az ügy lényege szerint a vádlott és az ügy sértettje régóta ismerték egymást. A sértett alkalmi munkákat végzett a vádlottnál, akivel elszámolási vitájuk is keletkezett. 2017. április elején a vádlott a sértettet egy jól fizető munka ürügyével a saját tanyájára költöztette és 10.000 forint előleget adott neki.

A lakóhelyéül egy bedeszkázott ablakú, áramellátás nélküli sötét szobát jelölt ki, ahol lepedője és párnája nem volt, a tisztálkodást egy lavórban kellett megoldania. A vádlott éjszakánként a sértettet kérése ellenére sem engedte ki, szobájának ajtaját úgy rögzítette, hogy azt belülről nem lehetett kinyitni, ezért a sértett többször is egy flakonba vizelt. A sértett telefonját a vádlott elvette és csak engedéllyel hívhatott bárkit, mialatt a vádlott ezt felügyelte.

A vádlott a sértettet „csicskájának és kurvájának” nevezte, mindenhova elkísérte. Így a hozzátartozóit is csak felügyelet mellett látogathatta.

Az átadott 10.000 forint összegű tartozás ledolgozására hivatkozva erőszakkal és fenyegetéssel munkára kényszerítette.

A vádlott a tanya épületében és a gépkocsijában szúró és vágó eszközöket tartott, amelyek a sértettben félelmet keltettek. A sértettet napi szinten bántalmazta (pofozta, ütötte), időnként eszközzel is. Több ízben azzal fenyegette, hogy megöli, keresztül lövi, elvágja a fejét. Ezt helyezte kilátásba az esetleges szökése esetére is.

Mindezen túlmenően a sértettnek a vádlottat masszíroznia is kellett, továbbá házimunkák elvégzésére is kényszerítette a vádlott.

A sértett végső elkeseredésében 2017. augusztus 13. napján megszökött és egy távolabb eső házban segítséget kért. A vádlott elfogását követően a sértett továbbra is rettegett a vádlottól, majd 2019. április 19. napján öngyilkosságot kísérelt meg, amelyet követően egy nappal később elhunyt.

Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és a védője a felmentés érdekében fellebbezést jelentett be, amit a Kecskeméti Törvényszék fog elbírálni - olvasható a törvényszék hétfői közleményében.