Rákóczi fejedelemre emlékeztek Kecskeméten

2023. 10. 27., 14:23
117 évvel ezelőtt, 1906-ban október 28-án hozták haza II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait kassai újratemetésére. A földi maradványait szállító vonatot Kecskeméten is fogadták ünnepélyes keretek között. Erre emlékeztek ma a Rákóczi úton található emléktáblánál.
A galéria 6 képet tartalmaz

Kuruc tárogató hangja szólt ma délután a Rákóczi úton. Koszorúzással emlékeztek ma ugyanis arról, amikor 1906-ban hazaszállították II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait Törökországból. A vonatot hajnali 5 órakor városunkban is a fejedelemnek kijáró tisztelettel fogadták, fáklyás menettel vonultak az állomásra a kecskemétiek. A Rákóczi emléktáblánál tartott koszorúzáson elsőként Székelyné Kőrösi Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Kenyeres Dénes ny. alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet.

Felidézte II. Rákóczi Ferenc fejedelem újratemetésének előzményeit, a Rákóczi-kultusz történetét, és szólt arról is, hogyan vették ki a részüket a kecskemétiek a Rákóczi-szabadságharcból. Az ünnepségen Ádám András, a Honismereti Egyesület vezetőségi tagja verset mondott, Szabó Sándor tárogatóművész pedig két dalt is előadott kuruc tárogatóján. Az ünnepség záró akkordjaként helyezték el az emlékezés koszorúját a 2017-ben felavatott Rákóczi-emlékművön, Pálfy Gusztáv alkotásán.