Rendbe tették a Noszlopy Gáspár-szobor környékét és a 48-as emlékművet

2023. 03. 13., 15:53
Rendbe tették a Noszlopy Gáspár-szobor és a mellette lévő kecskeméti '48-as emlékkő környezetét. A közelgő március 15-e alkalmából szervezett programon Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte a megjelenteket. A takarítás nagy részét a Gáspár András Technikum kadét növendékei végezték el.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 27 képet tartalmaz

A Noszlopy Gáspár parkban található Noszlopy Gáspár-szobor és a mellette lévő kecskeméti '48-as emlékkő környezetét tették ma rendbe többek között a Gáspár András Technikum kadét növendékei. A közelgő március 15-e alkalmából Zilahi Kálmán, a kecskeméti református temető vezetője szervezte meg az eseményt, melyen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– A Kárpát-medence védelmi burkában az egész történelmünk arról szólt, hogy megpróbáltak bennünket beolvasztani mindenféle nemzetek és identitás zászlaja alá. Ez szerencsére máig nem sikerült, még mindig erősek vagyunk, még mindig azt gondoljuk, hogy büszkén kell vállaljuk azt, amit őseink leraktak itt, a Kárpát-medencében, itt, Kecskeméten és környékén
— hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, büszkén kell hirdetnünk a függetlenségünket, a hazaszeretetünket. Az eseményen Gáldonyi Sándor, a 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője tartott eligazítást. Az őrnagy elmondta, nem feledkezhetünk el hagyományainkról, arról, hogy honnan jöttünk, honnan származunk. Erre jó példa a mai rendezvény.

– Megpróbálunk lépést tartani azzal a belső késztetéssel, hogy nekünk tennünk kell azért, hogy ezek az emlékek, amelyek itt vannak városunkban, ne merüljenek a feledés homályába. Ezért egész Bács-Kiskun vármegyében felújításra kerülnek az ilyen emlékművek. Ezért esik jól, hogy ilyen sokan vagyunk itt, és elkezdhetjük azt a munkát, aminek a kezdeti fázisában vagyunk - mondta Gáldonyi Sándor.

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 1. osztályos diákjai tanítóik vezetésével saját készítésű zászlócskákat helyeztek el az emlékkő és szobor környezetében. A fiataloknak rendhagyó történelemórát tartott a '48-as események kecskeméti vonatkozásairól Lassú Gábor, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumának igazgatója. Az összegyűjtött szemetet a Városgazdálkodás munkatársai szállították el.