Rendhagyó ünnepséget tartottak a Ménteleki Általános Iskolában

2023. 03. 20., 10:38
Csata, szavalás, éneklés, koszorúzás, játék. Így emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra a Ménteleki Általános Iskolában.
A galéria 38 képet tartalmaz

Az iskola tanulói, pedagógusai és az óvodás gyermekek által közösen énekelt magyar Himnusz hangjai csendültek fel Méntelek parkjában március 14-én reggel. Eközben a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskemét gyalogos katonái a lovasbandériumot képviselő  huszárral együtt tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban résztvevő bajtársak emlékének. Míg az előző testületnek két volt ménteleki diák is tagja, addig a lóháton érkező huszár személyében az oktatási intézmény egykori tanárát köszönthették az ünnepségen.

Ezután a huszárok bemutatták a gyerekeknek korabeli ruházatukat, beszéltek hajdani szokásaikról,  megmutatták hogyan lehet igazi puskaporos fegyvert megtölteni és milyen hangja van, amikor lőnek azokkal. Ezt követően egy csata történéseit jelenítették meg a diákokkal közösen, majd huszárnótákkal búcsúztak a hagyományőrző csapattól.

Rendhagyó ünnepséget szerveztek az iskolában - mert nem az eddig megszokott, klasszikus formában történt a megemlékezés –, de megőrizték eddigi hagyományaikat is.

Méntelek tanulói együtt harsogták el Petőfi Sándor Nemzeti dalát, majd osztályonként váltva mentek az iskola épületén belül egyik 1848. március 15-i helyszínről a másikra.

Mindenhol érdekes feladatokkal várták a diákokat tanítóik és tanáraik, ezeket nagy lelkesedéssel oldottak meg. Ismét bebizonyosodott Ménteleken, hogy egymás mellett, harmóniában megfér az interaktív modern feladat, a kézműveskedés és az ügyességi játék.

B. H.
Fotó: Virág Attila