Rendőrök és polgárőrök nagy számban segítik a közlekedést az iskoláknál

2023. 08. 31., 16:23
A tanév kezdetén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést reggel és a délutáni órákban az iskolák közelében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtökön Izsákon, az "Az iskola rendőre" program országos tanévnyitóján. A rendezvényen Óberling József elmondta, a 2023/2024. tanévben közel 2900 oktatási intézményben teljesít majd szolgálatot, több mint 2000 iskolarendőr.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 52 képet tartalmaz

Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolában tartott mai (csütörtök) tanévnyitó ünnepségen nyílt meg „Az iskola rendőre" országos program. Az eseményen az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, „A tanév kezdetén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést reggel és a délutáni órákban az iskolák közelében”. Óberling József hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyermekek gyalogosan vagy kerékpárral biztonságosan közelíthessék meg az iskolát.

-Az iskolaőr itt lesz egész évben veletek, az iskolarendőr többször eljön és programokat szervez majd nektek. Amikor szükség van rá jövünk és segítünk. A rendőr azért van, hogy segítsen azoknak, akik bajban vannak. Nektek is azt javaslom, hogyha rendőrt láttok, ne nagy ívben kerüljétek, nyugodtan menjetek oda hozzá, beszélgessetek vele, és a polgárőrökkel is. Azért vagyunk itt, hogy a barátaitok legyünk, ha segítségre van szükségetek, forduljatok hozzánk bizalommal
— mondta az ünnepségen Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

Óberling József az eseményen azt is hangsúlyozta, „Az iskola rendőre” elnevezésű, 15 éve elindított program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.

A 2023/2024-es tanévben csaknem 2900 oktatási intézményben több mint kétezer iskolarendőr vállalja ezt a feladatot a hivatásos szolgálata mellett. Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a tanévnyitón a rendőrség fontos küldetésének nevezte a gyermekek balesetmentes közlekedésre nevelését. Az évtizedes múltra visszatekintő, 2008-ban elindított "Az iskola rendőre" programhoz egyre több iskola csatlakozik.

-Egy új program fog indulni ebben az évben Bács-Kiskun vármegyében, ez pedig nem más, mint a KEVE program, vagyis a Közlekedjünk Együtt Vigyázzunk Egymásra. Ezt valamikor Csongrád-Csanád vármegyében 2017-ben indítottuk el négy osztállyal. Ez a négy osztály a következő évben már ballagni fog, ők a kísérleti osztály, hiszen rajtuk keresztül nőtt és fejlődött a tanrend, a tanterv és ők már be fogják fejezni ezt a tanmenetet, de nem hagyják el a KEVE programot, hiszen folytatják a KEVE gimit. Ebben az évben mi is csatlakoztunk ehhez a programhoz, és örömmel jelentem be, hogy több mint 80 iskola 122 osztályában kezdődik meg a KEVE program oktatása közösen a tanárokkal, rendőrökkel
— mondta Gulyás Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrkapitánya.

A rendőrség és a polgárőrség fokozott figyelmet fordít továbbá a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, valamint a biztonságiöv és a gyermekülés használatára.