Rétvári Bence: egyetlen ujjlenyomattal elérheti minden magyar a leleteit

KÖZLEMÉNY
2023. 07. 18., 20:54
Eddig 2,3 millióan töltötték le telefonra az EgészségAblak applikációt, illetve több mint 2 millió leletet is letöltöttek, így már minden magyar ember egyetlen ujjlenyomattal elérheti az összes leletét - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a IX. kerületi Drégely utcai háziorvosi rendelőben tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

A politikus hangsúlyozta: egy ujjlenyomattal bárki hozzáférhet az összes leletéhez, laboreredményéhez, zárójelentéséhez, minden más egészségügyi dokumentumához. Az alkalmazás népszerű, eddig 360 ezer receptet töltöttek le azon keresztül.

A cél, hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen mindenkinek az egészségügyi ellátása, illetve minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek a már feltöltött információk
— fűzte hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár utalt arra, hogy az alkalmazás az oltási igazolványból indult ki, ez bővült további funkciókkal, mint az e-recept és az e-lelet. A mindig kéznél levő leletek csökkentik a tévedés lehetőségét, emelte ki. Beszélt arról is, hogy az 1812-es Egészségvonal a hét minden napján 24 órában elérhető, ahol tájékoztatást nyújtanak egészségügyi szolgáltatásokról, segítenek a szolgáltatók keresésében, valamint minden további EESZT-vel kapcsolatos kérdésben is.

Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos arról beszélt, hogy az EESZT elindulása történelmi időpont volt a magyar egészségügyi ellátórendszer életében, hiszen magával hozta az egészségügyi adatok sokkal gyorsabb áramlását. Európában is unikális dolog a mai napig - emelte ki. "

Az EgészségAblak alkalmazással újabb mérföldkőhöz érkeztünk, az alkalmazás az e-beutalókat is tartalmazza, ez pedig nemcsak a páciensek számára jelent kényelmi szolgáltatást, hanem az egész ellátórendszer számára is, hiszen nagy terhet vehet le a háziorvosok válláról." - jelezte. Hozzátette: de mindez nem jelenti azt, hogy a személyes orvos-beteg találkozásra ne lenne szükség.

Jelinek Benjámin IX. kerületi háziorvos azt hangsúlyozta, a betegek számára kényelemes és megnyugtató az, hogy elérhetőek elektronikusan a receptek, értesülhetnek a leleteik eredményéről, átnézhetik hozzátartozóik dokumentációját. Az alkalmazás terhet vesz le az ellátórendszerről, de a háziorvos is kiemelte, hogy orvosi tanácsokért továbbra is fel keresni személyesen a szakembereket.

Forrás: MTI

Képek: eszfk.hu