Rio de Janeiróba utazhattak a Margaréta Otthon lakói a virtuális valóság segítségével

2024. 03. 19., 18:45
A Kínai nagy falhoz és Rio de Janeiro-ba utaztak ma délután a Margaréta Otthon lakói. A CédrusNet ismét elvitte azt a VR szemüveget, amivel régi emlékeket idéztek fel az időseknél, vagy éppen álmaik kirándulását elevenítették meg, ha csak egy kis időre is. Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, világhírűvé vált Kecskemét azzal az ötlettel, hogy az idősotthonokban megteremtik a VR szemüveg használatának lehetőségét.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

Megtelt a Margaréta Otthon egyik helyisége, mivel egy VR szemüveget hoztak az idősek otthonába. Nem véletlen a nagy lelkesedés, különleges vidékekre utazhatott a legidősebb korosztály. Az európai városok mellett egzotikus helyszínekre is elutazhatnak a szépkorúak, ma például a Kínai nagy falhoz és Rio de Janeiro-ba utazhattak a résztvevők.

Van lehetőség arra, hogy itt, az otthon falai között is kilépjenek innen. A fizikai korlátokat áthidaljuk, erre ez a technológia kiváló lehetőséget ad. Az orvostudomány is most kezdi kutatni, hogy mennyire serkenti az agyat a virtuális valóság
— mondta Molnár Szilárd, a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Közel egy éve havonta érkezik az eszköz a Margaréta Otthonba, ahol kényelmesen, ülve merülhetnek el az élményben az idősek. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arról számolt be, hogy ez a kezdeményezés világhírűvé vált, például a Reuters londoni székhelyű világhírügynökség is cikkezett a kecskeméti projektről.

Ilyen kezdeményezéssel még nem találkoztak, és azzal, hogy ennyire nyitottak rá az idősek, kevesen számoltak. Kevesen gondolták azt, hogy a mi időseink még mindig nyitottak a világra, kíváncsiak és szeretik kipróbálni az új technológiákat
— fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

A városvezető arról is szólt, hogy úgy látja, megvan a kíváncsiság és az élménykeresés az idősek körében is. Ezt saját bőrén tapasztalja, ugyanis mint elmondta, 89 éves nagymamája is érdeklődik a technika iránt. A szervezőktől megtudtuk, hogy míg igény van rá, addig a VR szemüveget továbbra is biztosan elviszik a Margaréta Otthonba.