Röpképtelen rétisast ápolnak a Kecskeméti Vadaskertben

2023. 03. 02., 15:44
Röpképtelen rétisasról érkezett bejelentés február 22-én. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a ragadozó madarat elfogása után a Kecskeméti Vadaskertbe vitték további ellátásra. A következő napokban egy állatorvos fogja megvizsgálni a sast, aminek most a kondícióját erősítik a vadaskertben.

Egy négyéves rétisas gyógyul a Kecskeméti Vadaskert madárkórházában. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai hat nappal ezelőtt fogták be Szalkszentmárton térségében a madarat, amit rögtön a vadaskertbe szállítottak a szakemberek. Külső sérülés nem látható a sason, a szeme ép, a tekintete tiszta volt, de repülni nem tudott.

– Mint az később kiderült, a bal szárnyán mechanikus sérülés van, hál istennek nem nyílt sérülés, tapintása törése sincs. Valószínűleg zúzódás lehet, még várjuk az állatorvosi eredményeket, vizsgálatokat, egy röntgent. Szerencsére szépen eszik, nyugodt madár – mondta védencük állapotáról Barkóczi András, a Kecskeméti Vadaskert állatgondozója.

Jelenleg a sas kondícióját erősítik. Évtizedek óta működik mentőállomásként a Kecskeméti Vadaskert, melynek központi eleme a madárkórház. Az állatkert és a Kiskunsági Nemzeti Park már hosszú idő óta dolgozik együtt az állatok védelmében.

– Amikor egy sérült madarat behoznak hozzánk, meggyógyítjuk, feljavítjuk az állapotát, majd visszakerülnek a természetbe, repatriáljuk őket. Ha egy madár röpképtelenné válik, akkor két lehetősége van. Bemutatómadárként tovább élhet nálunk, vagy - ha nagyobb műtétre van szüksége -, akkor elküldjük egy másik intézménybe – részletezte Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

Hogy fog-e repülni, azt egyelőre nem lehet tudni, az állatorvos által elvégzett vizsgálatok eredményei alapján döntenek majd a sas további sorsáról.