Kategória: Adózás
Keresés
Dátum választó
Rendezés
37 találat
2024.01.29

NAV: Nincs teendő az igazolásokkal, de érdemes őket megőrizni

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege. Az igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz, azokat az elévülési idő végéig meg kell őrizni.
2024.01.12

Elérhetők a friss szja-bevallási információk a NAV megújult webes felületén

A 2023-ra vonatkozó bevallások tervezetét idén is elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, de akik ennek ellenére maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített 23SZJA bevallás webes kitöltő programhoz. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2024. május 21.
2023.12.18

17 vádlott, 13 cég, 1,7 milliárdos vagyoni hátrány-Vádemelés

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat abban az ügyben, amelyben a szervező-irányító szerepet betöltő, alkoholtermékek forgalmazásával foglalkozó vádlottak a külföldről beszerzett áru értékesítését terhelő ÁFA fizetést több éven át fiktív számlákkal kerülték el.
2023.12.07

Megszületett Kecskemét 2024-es költségvetése

Stabil, kiszámítható, gondoskodó és mértéktartó – röviden így jellemezte Kecskemét 2024-es költségvetését a csütörtöki közgyűlésen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A kormánypárti képviselők támogatása és a baloldali képviselők tartózkodása mellett elfogadott büdzsé legfontosabb jellemzője az önkormányzati intézményekben dolgozók bér- és cafetéria-emelkedése, a növekvő helyi bevételek, ezen belül is a kiugróan magas iparűzésiadó-bevétel, a fejlesztések folytatása és az intézmények stabil működése. A jövő évi költségvetést az ellenzéki padsorokból sem érte éles kritika.
2023.12.01

Elkészült Kecskemét 2024-es költségvetésének tervezete

Elkészült Kecskemét jövő évi költségvetésének tervezete. Az előterjesztést hétfőtől tárgyalják a szakbizottságok és arról csütörtökön dönt a közgyűlés. A város honlapján már olvasható terjedelmes anyagból kiderül, hogy a működési és üzemeltetési költségek jövőre is biztosítottak lesznek, lesz béremelés, de 2024-ben is jelentős fejlesztések indulhatnak el.
2023.10.10

Nem jött be a napelemes számla

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját az a gazdasági társaság, amelynél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfaellenőrzést végzett, és amely nemcsak az áfaszabályokat próbálta kijátszani, de a járulékokat sem fizette meg az ügyvezető személyes közreműködése után. Az adóhatóság a bírságokkal együtt 25 millió forint megfizetésére kötelezte a céget.
2023.09.26

Mi az az EPR? Kiket érint?

2023 júliusától egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért a gyártók, termelők, a termék első forgalomba hozói lesznek felelősek. A szakértők szerint mintegy 50 ezer piaci szereplőt érinthet az új szabályozás. A téma fontosságát jól mutatja, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara EPR-bevallásról szóló online szakmai napjára 183-an jelentkeztek.
2023.07.25

Lelepleződött a gyanúsan olcsó webshop

Csodák nincsenek, tartja a mondás, mely egy külföldről üzemeltetett webáruház esetén is igaznak bizonyult. Ha egy interneten rendelt áru sokkal olcsóbb, mint a versenytársak kínálatában, azzal az árucikkel feltehetően valami nem stimmel. A NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei utánajártak egy Szlovéniában üzemeltetett webshop feltűnően alacsony árak mögötti „üzletfilozófiájának”.