Rózsavásár, tanácsadás és látványtervek: Rózsa Rudolf Kert napot tartottak a sportakadémiánál

2023. 04. 01., 12:06
Rózsa Rudolf Kert napot tartottak szombat délelőtt a Mercedes-Benz Sport Akadémia parkolójában. Az érdeklődőket rózsavásár, szaktanácsadás várta és a leendő Rudolf Kert látványterveit is megnézhették a kiállított paravánokon.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 12 képet tartalmaz

A Rudolf Kertben épülő Kada Elek Technikum szomszédságában, a Mercedes-Benz Sport Akadémia parkolójában tartottak rózsatő-vásárt és látványterv-bemutatót szombaton. Elkészültek ugyanis a Rudolf Kert zöldfelületeinek tervei, melyekben fontos szerep jut a legkülönfélébb rózsafajtáknak. A leendő díszkert a Kada Elek Technikum épületei között, illetve a Rudolf Kert más részein kerül kialakításra. A díszkert mellett egy vadonatúj játszótér is helyet kap majd a területen, melynek látványtervét szintén meg lehetett tekinteni szombat délelőtt.

A Rudolf Kert kialakításánál jelentős szerepet kapnak az ún. esőkertek, melyek lényege a csapadék megfogása és későbbi felhasználása - mondta Szamler László önkormányzati képviselő. A csapadékvíz eltárolása különösen fontos az aszályoknak kitett Alföldön, nem véletlen, hogy Kecskeméten már több ilyen esőkert létesült, illetve áll tervezés alatt - tette hozzá.

Mint a helyszínen árusító és tanácsadó Hírös Kert szakemberétől megtudtuk, a közterületen telepített rózsafajtákkal szemben a legfontosabb elvárás a rezisztencia, azaz ellenállóképesség. A kertészek úgy telepítik, illetve gondozzák ezeket a rózsákat, hogy júniustól őszig mindig legyenek olyanok, amelyek éppen virágoznak. A rózsa évente kétszer, enyhe ősz esetén háromszor virágzik: nyár elején, nyár végén, és ha az idő engedi, még egyszer október körül.

A Hírös Kert mellett a Gyenes Kertészet is jelen volt az eseményen, ahol a vásár és a kiállítás mellett a gyermekeket is várták tematikus kézműves foglalkozásokkal.

A Rudolf Kert revitalizációjával új városrész van születőben Kecskeméten. A mintegy 10 hektáros területen állami, uniós és önkormányzati forrásból már megépült a Család- és Gyermekjóléti Központ, magánberuházásban pedig a Vincent étterem és az Ápoló klub. Jelenleg javában zajlik a Kada Elek Technikum új épületének létrehozása, és tervezés alatt áll a lovarda felújítása is.