Séta az autizmussal élőkért

2023. 03. 31., 13:24
Április 2-a az autizmus világnapja, amikor is kék fényben tündököl majd a kecskeméti Városháza. Pénteken délelőtt a világnapra készülve Auti-sétát rendeztek Kecskemét főterén, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

Auti-sétát szerveztek a főtéren ma délelőtt, így hívták fel a figyelmet az autizmus spektrumzavarra az autizmus világnapra készülve. Az eseményen a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának tanulói, valamint a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében ellátottak vettek részt.

– 2008 óta április 2-a az autizmus világnapja. Azóta nagyon sok helyen a világ nagyvárosaiban kék színnel világítják meg a fontosabb épületeket. Ezt próbáljuk mi is már hosszú évek óta megvalósítani Kecskeméten. A cél, hogy felhívjuk az autistákra a figyelmet, és egy kis toleranciát, türelmet kérjünk gyermekeink és felnőtteink irányába
— fogalmazta meg célkitűzéseiket Csille Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja.

Az egyesület minden évben igyekszik felhívni a figyelmet az autizmussal élőkre. A korábbi években Futni-Kék címmel rendeztek közös futást, idén első alkalommal pedig sétára várták az érintetteket. A résztvevőket kék zászló és fejpánt várta a Kossuth téren.

Első alkalommal rendezték meg az Auti-Sétát Kecskemét főterén 💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

Közzétette: Hiros.hu – 2023. március 31., péntek

Közel 100-an érkeztek a programra, ahol a fiatalok kézműves termékeit is meg lehetet vásárolni. A rendezvényen Engert Jakabné, alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette, egyre több autizmussal élő gyermek van, akik még nem integrálhatók. Fontos, hogy hogy legyen számukra olyan oktatási környezet, ahol fejlődni tudnak.

– Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat és támogató készségünket az autizmusban szenvedő gyermekek és családjaik számára. Néhány évvel ezelőtt az önkormányzat vállalta azt, hogy egy nappali ellátó intézményt hoz létre a felnőtt autisták számára. Ez a Csodabogár nevet kapta, és valóban olyan különleges is, mint egy csodabogár. Ezért örömmel osztjuk meg más városokkal is tapasztalatainkat
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak az alpolgármester.

Nem csak séta és vásár várta a megjelenteket. Délután egy kiállítás is nyílt a Hírös Agórában az intézmények tanulóinak rajzaiból. Április 2-án az autizmus világnapja alkalmából pedig a felújított Városháza kék megvilágítást kap este 6 órától 9 óráig. Ezzel is szeretnék elérni, hogy az egész város közössége az autizmussal élőkre figyeljen, legalább egy nap erejéig.