Shizen 1300°C - Antal Kitti kerámiaművész a Hónap Alkotója

2024. 02. 15., 10:15
A kecskeméti kortárs képzőművészet egy fiatal, de annál kiemelkedőbb alakjának kiállítását tekintheti meg a közönség a Hírös Agóra Panoráma Galériájában.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 34 képet tartalmaz

Antal Kitti kecskeméti kerámiaművész egy elég erős tárlattal mutatkozott be a Hírös Agórában a Hónap alkotójaként. Az alkotó funkcionális kerámiáit jellemzően a természetben fellelhető jegyek, érzések és látványok átiratai jellemzik. A tárlatban egyértelműen fellelhető a kapcsolat a természet és a kerámiaművészet között; az alkotások bemutatják a nyers földi jegyeket, amik az anyatermészet ihlette durva, egyenetlen felületekkel jelennek meg. A tárlat anyaga - ahogy a megnyitón elhangzott - földi és elemi. A természeti formák és felületek ihletettségben születtek. Kő-és sziklaszerűek, akár a fatörzsek.

A tárlat címe Shizen 1300°C - jelentése japánul természetet jelent. A kiégetés technikájára utalhat a japán nyelv beemelése, ugyanis a magas hőmérsékleten fával történő égetési technika hazája kelet-Ázsia. A kiállításon szereplő tárgyak mint fatüzes kemencében égtek, amelynek különlegessége, hogy a magas hőmérsékleten sokkal tömörebb lesz a kerámia, valamint a fa hamuja is beleég a tárgyakba, ezzel véletlenszerű , különleges effektet eredményezve. A több órás égetési folyamat alatt meghatározó szerepe van az időjárásnak, páratartalomnak, mondhatni az alkotó a természetre bízta munkáinak végleges formáját.

A tárlaton megtekinthető tárgyak fatüzelésű kemencében készített darabok elkészítésének folyamata tánc a tűzzel, harc önmagunkkal és kapcsolódás a kozmosszal. Az absztrakció elérése érdekében tárgyaival a természet egy szeletét kínálja a szemlélő számára a folyamatos kísérletezés által, felületképzéseivel kimozdul a hagyományos formavilágból.

Kitti a kiállítása megnyitójára saját készítésű kovászos finomságokkal kedveskedett, amiket saját kerámia táljaiban kínált. A kiállítást Szigeti Kármen nyitotta meg, aki egyben elbúcsúzott az intézménytől, majd megköszönte hogy egy ilyen erős kiállítással zárhatja munkásságát. Antal Kitti kerámiaművész tárlata megtekinthető a Hírös Agóra Panoráma Galériájában, február 29-ig az intézmény nyitvatartási idejében.