Sikeres az egységes katonai alapkiképzés rendszer

2022. 12. 14., 16:08
Sikeres volt az átállás az egységes alapkiképzésre a Magyar Honvédségnél. Az országosan összevont és egységesített kiképzésnek köszönhetően a katonák nem csak biztos tudásra tehetnek szert, de olyan alapokra is, amely segíti a honvédelmi szervezeten belüli előrejutásukat.
Fotó: MTI, Bús Csaba

A Magyar Honvédség idén októbertől vezette be az országosan egységes alapkiképzést. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a tartalékos, mind a szerződéses állományba vonulók, ugyanazt a körülbelül öthetes katonai alapkiképzést kapják.

– Ebben az időszakban mindenki tartalékos jogviszonyban áll. Itt van lehetőség eldönteni azt, hogy valaki marad tartalékosként a Magyar Honvédség állományában, vagy szeretné tovább folytatni szerződéses katonaként a munkát
— hangsúlyozza Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

Az őrnagy hozzátette, az egységesítésnek köszönhetően az ország bármely pontján biztosak lehetnek abban, hogy mit tudnak az újoncok. Aki szerződéses állományba készül az alapkiképzésen felül egy további 2 hetes képzésen kell részt vegyen. Mindez könnyíti a toborzást is, hiszen a jelentkezők is biztosak lehetnek abban, milyen feladatok és elvárások várnak rájuk.

2022-ben országos viszonylatban is ismét sokan jelentkeztek Bács-Kiskun megyében a honvédséghez.