Szakmai tanévnyitót rendeztek a Hírös Népfőiskolai Lovardában

2023. 10. 02., 19:12
Látványos lovasbemutatókkal színesített tanévnyitót tartott ma (hétfőn) a Neumann János Egyetem és a KEDO Zrt. a Hírös Népfőiskolai Lovardában, ahol nem csak a jelen sikereiről, de a jövőbeli tervekről is sokat megtudhattak a résztvevők.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 32 képet tartalmaz

Általános iskolásoknak, polgárőröknek és a közösségi munkára vállalkozó diákoknak nyújt ingyenes szakmai és oktatási célú programokat a Hírös Népfőiskolai Lovarda. A kiterjedt együttműködési megállapodásoknak köszönhetően az intézmény szolgáltatásait 300-nál is többen veszik igénybe heti rendszerességgel. A szervezet 2021 óta a kecskeméti Neumann János Egyetem fenntartásában üzemel.

Dr. habil Fülöp Tamás rektor felidézte az egyetem fenntartásában működő lovadra elmúlt időszakának történéseit.

- Úgy gondolom, az egyetem jó gazdája ennek az intézménynek, nagyon komoly háttérmunka és nagyon komoly csapatmunka az, ami ezeket az eredményeket elhozza számunkra. A cél pedig nem más, mint hogy nagyon sokan nagyon jól érezzék magukat a lovak társaságában, megismerkedjenek velük, jól töltsék az idejüket, sok tapasztalatot és élményt tudjanak szerezni – mondta Dr. habil Fülöp Tamás. Kiemelte, egy ilyen típusú intézmény fenntartása, működése sok kihívással jár, és egy nagyon komoly összefogást igényel, melyhez nagyon sok szereplő együttműködésére van szükség.

A Magyar Lovasszövetség minősítési rendszerében a legmagasabb, 5 patkós minősítéssel rendelkező Hírös Népfőiskola Lovardában folyamatosak a fejlesztések, amelyeknek köszönhetően az infrastrukturális szempontból kivételes adottságokkal rendelkező lovarda a minősítési rendszer minden feltételének többszörösen képes megfelelni. A Neumann János Egyetem által üzemeltetett lovas bázis saját tulajdonában lévő lovaival és a bértartásban vett állományával a régió meghatározó szakmai központja, és infrastrukturálisan is alkalmas a lovasoktatási és sportcélok megvalósítására, aktívan képes megvalósítani a lovas hagyományok fenntartását, a lovasturizmus fejlesztését és a lovasterápia hatékony alkalmazását.

Azt a hagyományt szeretnénk tovább vinni amit a megálmodó, megépítő, B. Tóth Ferenc megtett, és azt gondolom, hogy ez a küldetés nem változott az elmúlt időszakban sem
— mondta dr. Fülöp Tamás, rektor.

A hagyományőrzés mellett megvalósult a lovasoktatás a Tankerületi Központ együttműködésével, ennek köszönhetően ma már 222 diák rendszeres résztvevője a Hírös Népfőiskolai Lovardában megvalósuló programoknak. Jelenleg három intézmény – a Vásárhelyi Általános Iskola, a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Kadafalva Általános Iskola – harmadik osztályos diákjai vesznek részt a heti rendszerességű és ingyenes lovasoktatásban úgy, hogy a programban a diákok buszokkal történő szállítását a Neumann János Egyetem is finanszírozza.

A lovasoktatás mellett a lovasterápia és a lovas polgárőrképzés is kiemelkedő, valamint új szempontként jelent meg a lovasturizmus témaköre, melyhez kiváló alapot nyújt Neumann János Egyetem 2023-ban indított új szakja, a Turizmus-vendéglátás szak.

Fontos kiemelni, hogy a lovas társadalom által is elismert központ a közösségi munkára vállalkozó diákok előtt is nyitva áll, összesen 8 intézményből fogadtak 20 középiskolás diákot a 2023-as szezonban. A Hírös Népfőiskolai Lovarda egyedülálló abban is, hogy nem csak a nyári, hanem a téli szezonban is táborokat hirdet: az elmúlt szezonban 150 diák táborozott a lovardában.

A kadafalvi iskolások verses műsora után Hatvani Mónika, a Vásárhelyi Pál Általános igazgatóhelyettese mondott köszönetet azért, hogy a diákok részt vehetnek ebben az oktatási formában, mely megalapozza azt a kompetenciát, hogy a gyermekek egy másik élőlénnyel, akár kutyával, akár lóval kialakítsanak egy kapcsolatot, mely a későbbiekben az emberi kapcsolatok kialakítását, kezelését is meghatározzák.

Minda László, a KEDO Zrt. vezérigazgatója, a Hírös Népfőiskolai Lovarda vezetője arról beszélt, miért van helye egy ilyen lovardának az egyetem kötelékében.

Azt gondolom, nagyon jó helyen van, hiszen azok a fejlesztések, amik előtt állunk, azok ezt a lovardát még inkább magasabb színvonalra, még inkább nagyobb értékűre fogják fejleszteni. Gondolok itt a fedeles lovarda rekonstrukciójára, valamint az egyéb pályaberuházásokra
— emelte ki Minda László..

Minda László a jelenről és a jövőről is beszélt. Elmondta, a saját állományát 12 ló biztosítja (ebből 2 az idén érkezett a fiatalítás miatt, ezek vásárlásához az egyetem nyújtott anyagi fedezetet), ezen felül jelenleg 11 ló van bértartásban. De férnek még, ugyanis 36 ló boxos elhelyezésére van lehetőség.

2021 előtt nem volt lovasoktatás, amikor elindult, 2021-22-es tanévben, 4 osztályból 112 diák járt lovagolni. Ez a szám tavaly 196 tanuló volt már 8 osztályból, most, az új tanévben pedig már 222 diák kezdte meg az ismerekedést a lovakkal, a lovaglással.  

Délutánonként hetente mintegy 90 gyermek, illetve felnőtt használja a pályát, bérli a lovakat, veszi igénybe a fizetős szolgáltatásokat, ezzel is hozzájárulva a lovarda költségeihez. Idén már versenyt is rendeztek a gyerekek számára, mely nagy sikernek örvendett. Mindezek mellett a lovarda rendelkezik egy 90 fős étteremmel, egy 120 fős borozós pincével, egy 60 fős konferenciateremmel, valamint egy 40 fős tanteremmel. Ezeket pedig bérbe tudják adni különféle rendezvényekre.

Ezen felül pedig különféle technikák bevezetését is tervezik a mérésekre, melyek a tanulók fejlődéséhez ad objektív támpontot, mert a cél, hogy aki idejön, ne csak lovagolni tanuljon meg, de jól is lovagoljon.

Az esemény végén a kadafalvi általános iskolások, majd a Lovas Polgárőr Tagozat önkéntesei tartottak látványos bemutatót, alátámasztva az elhangzottakat.

A Hírös Lovarda

A kecskeméti székhelyű Hírös Lovarda tulajdonjogát még 2021. januárjában építője és egykori tulajdonosa, B. Tóth Ferenc ajánlotta fel a magyar államnak. A létesítmény vagyonkezelését a magyar kormány a Neumann János Egyetemért Alapítványra bízta. A teljes eszközállomány átvétele után az új tulajdonos azonnal megkezdte a Hírös Lovarda megújulásához szükséges szakmai feltételek kialakítását. Ennek köszönhetően létrejött az a tárgyi feltételrendszer, amely biztosítja a Lakitelek Népfőiskolával való együttműködésben a nevelő, közösségfejlesztő tevékenységek mellett a lovaságazat keretprogramjának teljes megvalósítását. A közös program nemcsak oktatási, nevelési, kulturális és gazdasági előnyökkel jár az Egyetem és régiójának vonzáskörzetében, hanem társadalompolitikai és nemzetösszetartó hatása is van.