Szemereyné Pataki Klaudia a zárszámadásról: 30 százalékkal emelkedett tavaly Kecskemét adóbevétele

2024. 04. 18., 12:22
Kecskemét 2023-as gazdálkodásáról, vagyis a zárszámadásról szóló rendeletről tárgyalt ma (csütörtök) a közgyűlés. Az előterjesztés kapcsán elhangzott, hogy tavaly közel 30 százalékkal emelkedtek a helyi adóbevételek, legnagyobb mértékben az iparűzési adó növekedett, amely a helyi vállalkozások adóerő képességének erősödését is jelzi. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint a város addig nyújtózkodott ameddig a takarója ért, vagyis bölcsen döntött és jó célokat szolgáltak a bevételek.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

A 2023-as pénzügyi év lezárásaként, ma tárgyalta a közgyűlés a zárszámadásról szóló rendelet tervezetet. Mint elhangzott a tavalyi költségvetésben jelentős tétel volt a közszolgáltatásban dolgozók bérfejlesztése. A város közvetlenül kétezer, közvetetten pedig további kétezer ember, vagyis négyezer család megélhetését biztosítja. Az előterjesztés szerint az önkormányzati bevételeknél a legnagyobb tételt ezúttal a helyi adók jelentik. Ebben a legnagyobb és legjobban megemelkedett összeg a 21 milliárdos iparűzési adó. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint ennek csak egyik oka az, hogy – a vállalkozókkal megállapodva- 1.8-ról 2-re emelkedett az iparűzési adó mértéke. A növekedés 50 százaléka azért történt, mert prosperálóbbak voltak a helyi cégek, vagyis emelkedett az adóerőképességük. A polgármester szerint ez is azt bizonyítja, hogy a megvan a bizalom a városvezetés felé, mind a vállalkozások mind pedig a munkavállalók felől.

- Ígéretet tettem a vállalkozásoknak, hogy visszaemeljük 1,8 százalékról 2 százalékra a helyi iparűzési adó mértékét, azt visszafordítjuk az infrastruktúra fejlesztésére is, és ezt nemhogy csak abban az összegben, hanem azt meghaladó mértékben álltunk neki az úthálózatok és a kerékpárutak felújításának, úgyhogy a közterületek javulása és azt gondolom, hogy a nagymértékű átalakulása, ez most már strukturálisan is látható a város életében
— fogalmazott az előterjesztés indoklásában Szemereyné Pataki Klaudia.

A városvezető a 2023-as nagyléptékű útfejlesztések között kiemelte a Károly Róbert körút, a Csalánosi út illetve a Hetényi bekötőút befejezését is, a belterület esetében pedig a Lánchíd utcát illetve a Kada Elek utcát. De mint a városvezető hangsúlyozta egyre több az igény az önerős lakossági útépítések önkormányzati támogatása iránt is. Mindezek mellett a tavalyi évhez hozzátartozott a bölcsődék, óvodák fejlesztése, játszóterek, közösségi parkok kialakítása. De tavaly indult el, a mára már be is vezetett kedvezményes tanulói bérletek rendszere is. De folytatódott az évek óta sikeres köztéri kamerahálózat bővítése is az elmúlt évben.   

A város addig nyújtózkodott ameddig a takarója ért, vagyis bölcsen döntött és jó célokat szolgáltak a bevételek – fogalmazott zárásként a városvezető.

A napirendi pont kapcsán a kormánypárti képviselők közül Leviczky Cirill gondosan tervezettnek és pontosan végrehajtottnak nevezte a 2023-as év gazdálkodását.  

A baloldali képviselők közül dr. Vancsura István többek között a nyitó pénzkészlet állomány 20 százalékos csökkenését valamint a fürdőnél a  csúszdapark felújításának elmaradását hangsúlyozta.

Kopping Rita pedig az állam által elvont 5,4 milliárdos szolidaritási hozzájárulást kifogásolta.

A napirend zárásaként a Kecskemét 2023-as gazdálkodásáról, vagyis a zárszámadásról szóló előterjesztést végül 13 igen, 7 tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés.