Szemereyné Pataki Klaudia: válságálló volt Kecskemét tavalyi gazdálkodása

2023. 05. 25., 11:59
Ellenszavazat nélkül, 12 igen és 9 tartózkodás mellett fogadta el ma a közgyűlés azt az előterjesztést, amely Kecskemét elmúlt évi gazdálkodásáról szólt. A zárszámadás kapcsán felszólaló képviselők, pártállástól függetlenül hangsúlyozták, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is tudott fejlődni a város. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester pedig úgy fogalmazott, hogy Kecskemét gazdálkodása válságálló volt 2022-ben.

A közgyűlés napirendjére ma felkerült zárszámadással zárta le Kecskemét önkormányzata tavalyi gazdálkodását. A 2022-es költségvetés végrehajtása kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az anyagban szereplő számadatok közül kiemelte a 225 milliárdos főösszeget, illetve ezen belül a 165 milliárdos saját tőkét, valamint az 1800 fős közvetlen és közel ugyanennyi közvetetten - a város cégein keresztül - az önkormányzathoz tartozó dolgozói létszámot, amely, mint fogalmazott komoly felelősséget jelent. A városvezető őszintén beszélt a szűkülő források okozta helyzetről is.

- Sajnos a korábbi évekkel ellentétben, nincs bőven forrás a faladatokra. Ez számomra nem újdonság, hiszen 2006. és 2010. között már átéltünk egy ilyen helyzetet, de azon is eredményesen jutottunk túl. A 2020. és 2030. közötti évtized úgy tűnik a válságok kora
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester a tavalyi gazdálkodás kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy a külső körülmények ellenére jutott közel 5 milliárdos forrás utak, kerékpárutak felújítására, úthálózat-fejlesztésekre. De kiemelte azt is, hogy nem nőtt a város hitelállománya.

A városvezető szerint a zárszámadásban szereplő adatok azt bizonyítják, hogy Kecskemét gazdálkodása válságálló volt 2022-ben. 

A napirend kapcsán felszólaló képviselők pártállástól függetlenül hangsúlyozták az előterjesztés szakmai alaposságát és azt is, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére tavaly is tudott fejlődni a város.

Az egyéni körzettel rendelkező képviselők a térségükben megvalósult fejlesztéseket sorolták és hangsúlyozták, míg a baloldaliak a kormányzati elvonásokat is megemlítették.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester zárszóként a központi intézkedések kapcsán a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, de megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat 1,4 milliárd forint visszatérítést is kapott, amelyet útfejlesztésre költöttek. A zárszámadásról szóló előterjesztést végül ellenszavazat nélkül, 12 igen és 9 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.