Szemereyné Pataki Klaudia: ma egy évszázados álom vált valóra

2023. 06. 08., 13:36
Ma egy évszázados álom vált valóra, az elmúlt hét év kemény munkájának eredményeként. Erről beszélt a kecskeméti Városháza mai, hivatalos átadó ünnepségén Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A városvezető beszédében felidézte a kivitelezés folyamatát, majd azzal zárta gondolatait, hogy Kecskemét megérkezett oda, ahol mindig is a helye volt. Egy modern, sikeres, családias, élhető város, amely kicsik és nagyok, fiatalok és idősek otthona.

„Ez a ház az ország, a Kárpát-medence legszebb szecessziós ikonja lett.” Ezzel a gondolattal kezdte ünnepi beszédét Kecskemét polgármestere a felújított Városháza átadásán. Szemereyné Pataki Klaudia szerint ma egy évszázados álom vált valóra. A városvezető beszédében felidézte az elmúlt 7 év kemény munkájának főbb lépéseit, így a Modern Városok Program bejelentését, Orbán Viktor miniszterelnök 2016-os látogatását, valamint a delegáció vezetőjével, Lázár Jánossal történt hosszas megbeszélést is.

- Az ország vezetői joggal várták el tőlünk, városvezetőktől, hogy megvédjük a Modern Városok Programra beadott igényeinket, álmainkat, érveljünk e fejlesztések létjogosultsága mellett. A több mint kétórás megbeszélés eredményeként elfogadott fejlesztési csomagot miniszterelnök úr jelentette be az izgatott kecskemétieknek. Ekkor érezhettük először, hogy kedvenc városházánk befejezése végre valóság lesz
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki hangsúlyozta, hogy hosszas előkészítést követően, 2019-ben megjelenhettek a kivitelezők is az épületben.

A városvezető kemény éveknek nevezte a felújítás időszakát, amelynek során váratlan akadályokból, újonnan felmerülő problémákból sem volt hiány. Ezek megoldását tovább nehezítette, hogy egy műemlékvédett épületről volt szó. Kihívást jelentett az is, hogy a kivitelezőnek úgy kellett dolgoznia, hogy közben a hivatal működött.

– Mester és lakó toleranciára és megértésre nevelte egymást. Kellett, hiszen mintegy 100 különböző vállalkozás, csúcsidőben 150 munkás tevékenykedett egyszerre, óriási terhet és felelősséget róva az építésvezetőkre is – hangsúlyozta a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia felidézte többek között azt is, amikor saját munkatársai porban, zajban, állandó költözések közepette és gyakran összezsúfolva hozták a tőlük elvárt színvonalat. Előfordult, hogy délután már nem tudtak ugyanazon az útvonalon távozni, amelyen reggel érkeztek, és negyed órán át keresték a kijáratot.

A polgármester szerint Kecskeméten mindig nagy álmok, komoly tervek születtek. A megyeszékhely túlélt egy gazdasági világválságot, egy világjárványt, de igénye volt a fejlődésre, a szépre, a munka tiszteletére.

– Itt vagyunk, megérkeztünk, épségben, egészségben és azzal a büszke érzéssel, hogy a város történelmét sikerült úgy tovább írnunk, ahogyan azt eleink megálmodták és ránk hagyományozták. Kecskemét megérkezett oda, ahol mindig is a helye volt. Egy modern, sikeres, családias, élhető város, amely kicsik és nagyok, fiatalok és idősek otthona. A város, amely nemcsak termel a jelennek, hanem gondolkodva, tervezve készíti elő a jövőt. A város, amely minden körülmények között biztonságot nyújt családoknak, vállalkozásoknak, mindenkinek, aki a javát akarja. A város, amelyet egy lehetetlent nem ismerő közösség él. Mi vagyunk Kecskemét, számunkra nincs lehetetlen
— ahogyan ezt városházánk szimbolizálja – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki Kecskemét jelmondatával zárta beszédét: Sem magasság, sem mélység nem rettent!

A teljes beszéd itt nézhető meg: