Szinte mindenük odaveszett a tűzben

2023. 10. 05., 14:32
Másfél hete a tűz martalékává vált egy négytagú ballószögi család otthonának tetőszerkezete. A födém és tető teljesen megsemmisült, lényegében csak a falak maradtak az épületből, a berendezés is használhatatlanná vált. Mivel biztosításuk nem volt, most a semmiből kell újraépíteniük a házat. Ballószög önkormányzata a család mellé állt, de nagyon sok támogatásra van szükségük ahhoz, hogy még a tél beállta előtt tető kerüljön a fejük fölé.

Szeptember 24-én ütött ki tűz Ballószög külterületén, a Zsíros dűlőn. Teljes terjedelmében égett a Bene család otthonának tetőszerkezete. A kecskeméti hivatásos és a ballószögi önkéntes tűzoltók ugyan megfékezték a lángokat, a ház, amiben a négytagú család élt, teljesen lakhatatlanná vált.

Vasárnap reggel nem sokkal ébredés után keletkezett a tűz, Bene Péter még most is zaklatottan mesél a történekről.

– Füstszagot éreztünk a konyhából, és sistergés is hallatszott. Siettem, hogy megnézzem, mi a baj, akkor már lángolt a vezeték. Vízzel próbáltam eloltani, de nem sikerült. Ezért kiszaladtam, hogy a locsolóval próbálkozzak, de nem jött víz belőle, mivel a tűz leverte a biztosítékot.

Miközben Péter kétségbeesetten próbálta lángokat eloltani, unokahúga párja hívta a katasztrófavédelmet. A ballószögi önkéntes tűzoltók negyedórán belül ki is értek a helyszínre, akkor már a padlás is égett. Azután kapott lángra a tető.

– Borzalmas érzés volt látni, hogy emészti fel a tűz a házat, ahol húsz éve élünk. Édesanyámtól örököltük, a saját kezemmel építettem át, bővítettem a családnak – meséli Péter. Rajta kívül húga, unokahúga és az ő párja lakott a kis házban, amit folyamatosan próbáltak újítgatni. Épp tavaly sikerült a régi cserepeket lemezekre cserélni. Most minden a tűz martalékává vált.

A családnak csak arra volt ideje, hogy a hivatalos papírjaikat és néhány ruhát kimentsenek az égő házból. Bár a tűz a lakórészt nem érintette, házuk tető nélkül maradt, az oltás miatt pedig a bútoraik, a berendezési tárgyaik is tönkrementek. Egy ismerősük segítségével még aznap beköltözhettek egy ballószögi házba, itt maradhatnak albérletben, míg újra lakható lesz az otthonuk.

Biztosításuk sajnos nem volt a házra, így kétségbeesésükben a nyilvánossághoz fordultak. Saját erőből ugyanis nem tudnák előteremteni a helyreállítás költségeit.

Ballószög önkormányzata rögtön felajánlotta segítségét a családnak. Somogyi Lajos, a nagyközség polgármestere Facebook posztban kérte a ballószögieket, segítsenek ők is, hogy összefogással újra tető alá kerüljön a Bene család háza.

– Az önkormányzat 500 ezer forintos támogatást nyújt az építkezéshez, de szerencsére sokan gondolták úgy, hogy segítenek a bajban. A károsultak számára elkülönített számlaszámunkra eddig 600 ezer forint érkezett, így már pénteken elkezdhetjük a helyreállítást – nyilatkozta Ballószög polgármestere.

Somogyi Lajos elmondta, hogy pénteken – többek között az önkormányzat munkatársainak segítségével – már zsaluznak a házon. Ezután épülhet meg a betonkoszorú. Fontos, hogy minél előbb tető alá kerüljön az épület, hogy ne menjenek tönkre a falak, a padlózat is.

– Nagyon megviselte a családot a katasztrófa, az azonban hihetetlen érzés, hogy összefogtak az emberek értünk. Volt, aki falfestéket, más nemesvakolatot, csempét ajánlott fel, de a villanyvezetékkel is segítenek minket. Nagyon köszönünk minden támogatást, az ismerősöknek és az ismeretleneknek egyaránt
— mondta meghatottan Péter. Azt is elárulta, most megtapasztalhatták, hogy a baj nem jár egyedül. Nem sokkal azután, hogy leégett a házuk, meghalt a bátyja. Szívroham vitte el, pénteken lesz a temetése.

Most azonban a gyászolás se igen van idejük, hisz még a rossz idő beállta szeretnének visszaköltözni otthonukba.

– Most nincs nagyobb vágyunk, minthogy újra tető legyen a házon, a többi munka apránként is megoldható. Sok mindent meg tudok csinálni magam is – magyarázza Péter, aki az építőiparban dolgozik.

Ahhoz azonban, hogy elkészüljön az új tető, még sok támogatásra van szüksége a családnak. Hálásak minden felajánlásért, de jelenleg az anyagi támogatás számukra a legnagyobb segítség.

Ezért is szervez Ballószög közössége a Bene család javára jótékonysági süteményvásárt október 8-án, vasárnap 15 órától. A nemes cél mellé sokan felsorakoztak, ők gondoskodnak a különféle édes és sós finomságokról, de számos programmal is készülnek a szervezők. Lesz zene, gyermekjátékok, arcfestés, lovaglás, élményautózás is a jótékonysági közösségi napon, a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Segítség a bajban

Aki szeretne adománnyal hozzájárul ahhoz, hogy a Bene család otthona tető alá kerüljön, az önkormányzat elkülönített számlaszámára küldheti utalását:
 "Károsultak megsegítése Ballószögön" 50460100-10014286