Szőlő, bor, gabona – A Kárpát-medence kincseiről Kecskeméten
Újra benépesült a Katonatelepen található Mathiász-telep. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete 21 alkalommal rendezte meg ma az "Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei" című szakmai konferenciát és termékbemutatót az intézet Kecskeméti Kutató Állomásán.
Olyan szőlő fajtákat mutattak be a konferencián, amelyek Magyarországon még nem terjedtek el. Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester az esemény előtt arról beszélt, hogy „a keresztény vallás számára a kenyér és a bor együtt nagyon nagy szimbolikával rendelkeznek, és az itt élők kultúrájában is nagy szerepet játszanak. A szőlő is és a gabona is kötődik Kecskeméthez, például itt nemesítette ki dr. Kiss Árpád a triticale-t.
Az érdeklődő szakemberek információkat kaphattak egyebek mellett a perspektivikus szőlőfajtákról, a legújabb borászati technológiákról, valamint arról, hogy milyen okok állhatnak gabonákkal szembeni érzékenység hátterében. Az eseményen termékbemutatóra- és kóstolóra került sor, a rendezvény pedig a termények megáldásával zárult.