Szombaton kezdődik a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozója

2024. 06. 18., 14:23
Szombattól újra Kecskemét lesz a bábszínházak fővárosa. Június 22-e és 27-e között rendezi meg a Ciróka Bábszínház a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóját. Több mint 40 előadás, számtalan szakmai program színesíti a fesztivált, a szünidő első két napján pedig szabadtéri előadásokkal kedveskednek a közönségnek. A Találkozó részleteiről ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Cirókában.

Szombattól újra Kecskemétre figyel a bábszínházi szakma. Ekkor kezdődik a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóján. Az öt plusz egynapos fesztiválra mintegy 400 szakmai vendég érkezik városunkba. A részletekről ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Ciróka udvarán.

Kiszely Ágnes, a Ciróka igazgatója és Bodor Éva, a találkozó főszervezője idézte fel a kezdeteket. Mint elmondták, 1992-ben, az első rendezvényen hat hivatásos és egy magántársulat képviseltette magát, összesen tíz előadással. Azóta igencsak kinőtte magát az esemény.

– Idén már 28 fellépő társulat érkezik Kecskemétre 34 színháztermi előadással. Emellett szombaton és vasárnap délután hét szabadtéri előadás is lesz
— mondta Kiszely Ágnes.

A szakmai programokon túl ugyanis gondoltak a városi közönségre is. Június 22-én és 23-án, a szünidő első két napján, délután 3-tól este 7 óráig összesen hét szabadtéri előadással ajándékozzák meg a kecskemétieket.

De a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói tárlatára is várják az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt a Tudomány és Művészetek Házába.Itt konkrét előadások bábterveit, a tervek alapján elkészült bábokat, díszlet-, jelmezkoncepciókat, hangulatfestéseket, sziluett- és karakterképzéshez készült rajzokat, tárgybábokat láthat majd a nagyközönség.

Bodor Éva arról is beszámolt a sajtótájékoztatón, hogy idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak vizsgaelőadása nyitja meg a rendezvényt. Az Erzsóka című előadást láthatja majd a szakmai közönség Fabók Mariann rendezésében.

Idén is meghívták a találkozóra a határon túli, magyar nyelven játszó bábszínházak képviselőit, akik szakmai megfigyelőként vesznek részt a rendezvényen.

Érkeznek vendégek Kolozsvárról, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Marosvásárhelyről, Rozsnyóról és Szabadkáról is.

A cél, hogy megismerjék a magyarországi alkotókat, kiajánlhassák saját produkcióikat, és akár cserejátékok megszervezésére is lehetőségük nyílhat.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a találkozó azért is különleges, mert ez az egyetlen olyan esemény az országban, amely nem válogatott produkciókat hív meg. Minden bábszínház azt az előadását hozza el, amit szeretne megmutatni, amiről szívesen meghallgatná a többiek véleményét. A nap végén ugyanis kerekasztal beszélgetésen vitatják meg a látottakat.

A Ciróka Bábszínház idén is a legújabb produkcióját mutatja be a szakmai közönségnek az eseményen. Még zajlanak a próbái Örkény István Tóték című darabjának, amit Szikszai Rémusz visz színre. Az ifjúsági-felnőtt előadást a nagyközönség ősztől láthatja majd.