Szombaton mutatja be az Egyszem, Kétszem, Háromszem című előadást a Ciróka

2023. 02. 10., 21:51
A téli bezárás utáni első bemutatóját tartja meg szombat délután a Ciróka Bábszínház társulata. Az Egyszem, Kétszem, Háromszem című előadást Fodor Orsi rendezte. A kifordított világban játszódó darabban a főszereplő Kétszeműnek ki kell állnia magáért, mert ő más, mint a többiek.

Fodor Orsi bábrendező éppen a bábokat, kellékeket és jelmezeket ellenőrzi a Ciróka Bábszínházban két próba között. Az utolsó simításokkal és a főpróba héttel ugyanis befejeződött az Egyszem, Kétszem, Háromszem című produkció próbafolyamata. A téli bezárást követő első premiert holnap, szombaton tartják meg a Ciróka Bábszínház nagytermében. Az izgalom nagy, mivel a próbafolyamatot online kezdte el a fiatal alkotócsapat.

Három testvérről van szó, akik közül a két nővér kinézi a két szemmel született testvérüket. A darab annak a szubjektivitásáról szól, hogy mit tekintünk normálisnak, és arról, hogy Kétszemű, aki itt másnak van titulálva, hogyan küzd meg ezzel, hogyan találja meg az igazságát, és hogyan ismeri fel, hogy neki nem muszáj ebben a világban léteznie
— magyarázta Fodor Orsi, a darab rendezője.

A mesében tehát mindenkinek páratlan számú szeme van, kivéve a főszereplő Kétszeműnek. Az előadásban így a maszkos játék hangsúlyos. A szereplők szemeit ékszerszerű szemüvegek jelenítik meg. A varázskecske személyében pedig egy bunraku-típusú báb is megjelenik a színpadon.

– Azt, hogy mi a normális, mindig egy adott közeg próbálja eldönteni. Ezért gondoltuk azt, hogy jó ötlet ezzel a témával foglalkozni a másság kérdéskörében, azaz hogy számunkra az a normális, hogy kétszeműek vagyunk. Ha előveszünk egy olyan világot, ahol pont ez az, amit kinéznek, akkor egy érdekes tükör lehet ez arról, hogy mi mit tekintünk másnak – mondta Fodor Orsi.

Azért, hogy a képzelőerőt erősítsék, minimalista díszletet használnak. A kevésbé ismert Grimm-történet feldolgozását szombaton délután 5 órakor láthatja a közönség a Ciróka nagyszínpadán.