Tájékoztató az idei adóváltozásokról az Iparkamarában

2023. 02. 23., 12:48
A legfrissebb, többek között a családokat érintő adóváltozásokról tartottak helyszíni illetve ezzel párhuzamosan online tájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésben. A NAV szakembere egyebek mellett beszélt a 30 év alattiak anyák érvényesíthető kedvezményéről is.
A galéria 5 képet tartalmaz

Az utóbbi hónapokban 2-3 törvény, illetve sok-sok rendelet változott, amelyek mind módosították az adózás szabályait. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezért szervezte meg mai (csütörtök) rendezvényét a 2023. évi adócsomag módosításai – címmel. Az érdeklődők a helyszínen, illetve nagyobb részt online követték Horváthné Huszka Bernadett, a NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály, Dél-alföldi Tájékoztatási Osztályának szakértőjének előadását. Mint elhangzott a 2023. január 1-jétől bevezeték a fiatal anyák adókedvezményét, amely a 30 év alatti nők gyermekvállalását igyekszik ösztönözni a személyi jövedelemadó-terheik csökkentésével.

A kedvezményre jogosultak azok a 25 év feletti, de 30 év alatti anyák, akiknek magzatukra vagy vér szerinti, illetve örökbefogadott gyermekükre a családi adókedvezményre való jogosultsága ez év január elsején vagy azt követően nyílik meg.

- Most azt tudom mondani, hogy ez az adókedvezmény május 29-ig él, hiszen ez a háborús veszélyhelyzetre idejére szól. Biztos vagyok benne, hogy ezt majd meg fogják hosszabbítani – mondta előadásában Horváthné Huszka Bernadett, a NAV szakértője, aki beszélt a Szép kártya kapcsán életbe lépett változásokról.  

2023. januári 9-től ugyanis megszűntek az alszámlák csak a szálláshely zseb marad meg és minden korábbi célra felhasználható.

A keretösszegek felhasználására viszont érdemes odafigyelni. Egyszeri, 15 százalékos díjat kell ugyanis fizetni a 2022. október 15-ig feltöltött, de 2023. május. 31-ig fel nem használt juttatásokra. Tehát a 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek idén május 31-ig, a 2022. október 15. után jóváírt összegek pedig egy évig használhatók fel díjterhelés nélkül.

Az előadáson elhangzott az is, hogy változott a munkába járás költségtérítése is. Az alsó korlát esetében 9-ről 18 forintra, míg a felső korlát esetében 15-ről 30-ra forintra emelkedett a kilométerenként elszámolható összeg.